nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

wolfgang-petersen Odkrito.si

Nedokončana zgodba je končana

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Trump, Putin, Frančišek, predsedniki in kralji: to so tuji voditelji, ki so Sloveniji čestitali ob "rojstnem dnevu"

Deli na:
Trump, Putin, Frančišek, predsedniki in kralji: to so tuji voditelji, ki so Sloveniji čestitali ob "rojstnem dnevu"

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor ob dnevu državnosti prejema številne čestitke. Med drugimi so mu že čestitali papež Frančišek, predsednik ZDA Donald Trump, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Francije Emmanuel Macron in ruski predsednik Vladimir Putin, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahorju so čestitali še švicarski predsednik Ueli Maurer, nizozemski kralj Willem-Alexander, švedski kralj Carl XVI. Gustaf, srbski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Črne gore Milo Đukanović, generalni guverner Avstralije Peter Cosgrove, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, češki predsednik Miloš Zeman, predsednik Kube Miguel Mario Diaz Canel Bermudez, predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi, japonski cesar Naruhito in številni drugi.

Papež Frančišek je v čestitki zapisal, da Sloveniji ob državnem prazniku želi, da bi pri nas vladale vrednote, kot so pravičnost in varnost, in da bi ljudje živeli v družbi, ki je solidarna. Vsem Slovencem je zaželel srečo in uresničitev njihovih želja.

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil predsednik Trump, ki je zapisal, da so Američani podpirali Slovenijo ves čas od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1992. Letos, ob 15-letnici članstva Slovenije v EU in NATO, lahko ugotovimo, da se je sodelovanje v teh letih poglobilo in cenimo zavezanost Slovenije transatlantski perspektivi, je zapisal. Ameriški državljani cenijo partnerstvo s Slovenijo in sodelovanje v misijah Nata, ki je dokaz zavezanosti miru in varnosti po svetu. Ob tem je ameriški predsednik poudaril ključno vlogo predsednika Pahorja pri letošnjem srečanju pobude Tri morja. Amerika je ponosna, da ima Slovenijo za prijateljsko in zavezniško državo, je sklenil svojo čestitko predsednik Trump.


Hrvaška predsednica je v čestitki zapisala, da verjame, da bosta z nadaljnjim dialogom in konstruktivnim sodelovanjem s slovenskim predsednikom krepila prijateljske odnose v dobrobit državljanov obeh držav. Verjamem, da je sodelovanje dveh sosednjih držav zelo važno tudi za varnost in blaginjo v vse bolj kompleksnem globalnem okviru, je še zapisala.

Predsednik Švice Maurer je zapisal, da želi predsedniku in državljanom Slovenije ob nacionalnem prazniku blaginjo in vse dobro. Hkrati je izrazil veselje nad obiskom predsednika Pahorja v Bernu, ki bo 19. septembra letos.

Ruski predsednik Putin je Pahorju v čestitki sporočil, da imajo rusko-slovenski odnosi tradicionalno konstruktiven značaj. Prepričan je, da bi s skupnimi napori lahko zagotovili še nadaljnji razvoj dialoga in obojestransko koristnega sodelovanja med državama na različnih področjih in v prid ljudem Rusije, Slovenije in cele Evrope. Putin je na koncu zaželel vsem državljanom Slovenije blaginjo in napredek.

Predsednik Francije Macron je zapisal, da je vesel, da lahko izreče iskrene čestitke državi, ki jo s Francijo povezuje enaka pripadnost EU in njenim vrednotam. Državi sta stkali tesne vezi prijateljstva in takšno sodelovanje je potrebno, da lahko Evropa da konkreten odgovor na izzive, s katerimi se srečuje na področjih podnebja, varnosti, migracij in gospodarstva, so še sporočili iz urada predsednika republike.