Revija Reporter
Svet

Puigdemonta predlagajo za predsednika Katalonije

STA

22. jan. 2018 12:16 Osveženo: 14:15 / 22. 1. 2018

Deli na:

Carles Puigdemont

Profimedia

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je za predsednika Katalonije danes predlagal prejšnjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta, poročajo tuje tiskovne agencije.

Puigdemont je sicer v Belgiji in se ne namerava vrniti v Španijo, kjer mu grozi aretacija, a trdi, da bi lahko Katalonijo vodil tudi iz tujine.

Španske oblasti Puigdemonta obtožujejo upora in zlorabe javnih sredstev, v Madridu pa so tudi sporočili, da bodo ukrepali, če bo dosedanji katalonski voditelj skušal pokrajino voditi iz Belgije, kjer je od konca oktobra.

Ime kandidata za katalonskega predsednika je novi predsednik parlamenta v Barceloni Torrent sporočil po posvetovanju z vodji katalonskih parlamentarnih strank.

"Zavedam se njegove osebne in pravne situacije, a je kljub temu absolutno legitimen kandidat za predsednika vlade," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Torrent v izjavi za novinarje v Barceloni.

Povedal je tudi, da je naslovil pismo na španskega premierja Mariana Rajoya in ga prosil za pogovor "o neobičajnih razmerah v katalonskem parlamentu", kjer je osem poslancev priprtih ali v tujini.

Rajoy je v zadnjih dneh večkrat odločno zavrnil možnost, da bi bil Puigdemont znova predsednik vlade te pokrajine s 7,5 milijona prebivalcev. Španski premier je tudi posvaril, da bo vlada v Madridu ohranila neposredno upravo v Kataloniji, če bo Puigdemont poskusil vladati iz Bruslja.

Katalonski parlament bo o kandidatu za predsednika regionalne vlade razpravljal najkasneje do konca januarja. Puigdemont mora v razpravi predstaviti svoj program vladanja, kar namerava storiti prek video povezave. Nato bo v parlamentu o njem potekalo glasovanje.

Kandidaturo Puigdemonta podpirata največji katalonski parlamentarni stranki, ki se zavzemata za neodvisnost, Puigdemontova desnosredinska stranka PDeCAT in leva ERC, ki imata skupaj 66 od 135 sedežev. Stranke, ki podpirajo samostojnost Katalonije, so na volitvah v Kataloniji 21. decembra dobile absolutno večino.

Opozicija in vlada sta napovedali, da se bosta zoper kandidaturo Puigdemonta pritožili na špansko ustavno sodišče.