Revija Reporter
Slovenija

Egiptovske predsedniške volitve so bile farsa, a Pahor vseeno čestita al Sisiju

Reporter, STA

5. apr. 2018 6:00

Deli na:

Borut Pahor in Abdel Fatah al Sisi med Pahorjevim obiskom v Egiptu decembra 2016.

Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes egiptovskemu predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju v telefonskem pogovoru čestital za vnovično izvolitev za predsednika Egipta. Oba predsednika sta se strinjala, da je pomembno, da se osebno poznata in si zaupata, so ob tem sporočili iz urada predsednika republike.

Dodali so, da je egiptovski predsednik v pogovoru poudaril, da je prijateljsko ozračje ugodno tudi za dvostranske odnose in za mirno urejanje razmer v svetu. Dogovorila sta se, da se ob prvi priložnosti ponovno srečata, zasebno ali uradno.

Predsednik republike je bil decembra 2016 na dvodnevnem uradnem obisku v Egiptu.

Al Sisi je na tridnevnih predsedniških volitvah prejšnji teden osvojil drugi mandat s 97,1 odstotka podpore, je v ponedeljek sporočila egiptovska volilna komisija. Volilna udeležba je bila 41,5-odstotna.

Sisi je imel na volitvah zgolj enega tekmeca, malo znanega politika Muso Mostafo, ki je sicer izrazil podporo feldmaršalu za njegov drugi mandat na čelu 96-milijonske arabske države. Dobil je 2,92 odstotka glasov. Možni resni tekmeci Sisija so odstopili od predsedniške tekme ali pa jim niso dovolili kandidirati.

To so bile tretje predsedniške volitve v Egiptu po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega voditelja Hosnija Mubaraka. Na prvih volitvah po Mubarakovem padcu leta 2012 se je pomerilo 13 kandidatov. Zmagal je islamist Mohamed Mursi, ki ga je Sisi po dobrem letu odstavil z državnim udarom. Na predsedniških volitvah leta 2014 je bil Sisi, ki je imel enega samega tekmeca, prav tako kot tokrat izvoljen s 97 odstotki podpore.