Revija Reporter
Svet

Sojenja Trumpu: seks, laži in zarote

Sebastijan Kopušar
25.978

11. avg. 2023 19:00

Deli na:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump

Profimedia

Obnašanje Donalda Trumpa po volitvah 2020 je bilo zavajajoče in uničevalno, njegovo ravnanje 6. januarja 2021 sramotno. Tako so prepričani v konservativnem ameriškem časniku Wall Street Journal. Ali je bilo kriminalno, ugotavljajo sodišča. Težava je, ker veliko desnih volivcev nič od tega – da je politični pridanič in morda celo zločinec – ne odvrača od njega. Še večja, da nihče v ZDA ne ve, kako ravnati, če bodo za predsednika izvolili morebitnega arestanta.

Ameriško politično prizorišče je s Trumpom zašlo na območje, ko vedno znova ponavljamo »brez primere«. Je edini predsednik, ki so mu dvakrat sodili v senatu, edini nekdanji predsednik s kriminalnimi obtožnicami, edini, obtožen spodkopavanja demokracije.

Trump je po sedanjih merjenjih javnega mnenja ne samo prepričljivo vodilni republikanec, povsem enakovredno se kosa tudi s predsednikom Bidnom.

Tudi če bo obsojen in zaprt, to ne bi ogrozilo Trumpove pravice, da sodeluje na volitvah. Kampanja bo imela nekaj logističnih težav, če bo kandidat namesto na shodih za rešetkami, a ne bo prvi.

Anketa agencije Reuters sicer kaže, da bi se mu polovica republikanskih volivcev odrekla, če bi bil obsojen in zaprt. Toda hkrati jih tri četrtine verjame, da je tarča »politično motiviranih« tožilcev.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24