profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Šov na RTV: vodstvo je programsko pogorelo in zdaj popravlja zavoženo; Whatmough izgubil zaupanje podpornikov

Deli na:
Šov na RTV: vodstvo je programsko pogorelo in zdaj popravlja zavoženo; Whatmough izgubil zaupanje podpornikov

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Bolj absurdnih protestov v vsej svoji dolgi kilometrini še nisem doživela, kot so bili protesti pacientov! Če jih ne bi organizirali poklicni protestniki, bi še razumela … Če ne bi kup ljudi obupano iskal zdravnika, bi bilo vse skupaj še zabavno, tudi sicer je bila prava tragikomedija: ne protestiramo proti vladi, protestiramo za javno zdravstvo.

Skratka, bilo je kup sprenevedanja, niso hoteli protestirati proti vladi ne proti zdravnikom, da bi vsaj proti vrstam pred zdravstvenimi domovi; morda pa so zato, ker nimajo kaj drugega početi!? Protestirali so proti privatizaciji zdravstva? Kdo torej hoče privatizirati zdravstvo? To lahko storita samo vlada in parlament!

Morda pa je premier protestiral proti sebi? Če ne to, pa vsaj proti ministru za zdravje B. Loredanu? Minister se mi res smili, rad bi naredil red, a polena mu pod noge letijo z vseh strani. Upajmo, da bo vztrajal, če ne bo, mu nihče ne more očitati, saj ne kaže, da bi premier dovolj trdno bil za njim. Bil pa je za županom Jankovićem …, ko se mu je B. Loredan moral javno opravičevati.

A do vladne streznitve ne pride in ne pride. Med gospodarstveniki in podjetniki je vse večji nemir. To se ne bo dobro končalo, če jih bo R. Golob še naprej ignoriral. Zdaj se je oglasil še Dušan Šešok, prvi človek Iskre (poleg vseh drugih), ki tarna nad slovenskimi razmerami, nad negotovim poslovnim okoljem in razraščanjem javnega sektorja. Pravi, da glavnino naložb seli na Hrvaško in v Republiko Srbsko, ki je po njegovem mnenju urejena republika (Delo). Tako je pri nas. To seveda naših poklicnih protestnikov nič ne zanima. Samo šov zganjajo.

Ob vsej anarhiji na RTV, ki je sicer nikoli ni manjkalo in že nekaj časa dosega vrhunec, se zdaj očitno dogaja še spopad do sedaj precej složnega programskega sveta in dela vodstva RTV.

Vse skupaj je videti takole: razburijo se vzgojiteljice oz. njihove pomočnice, in vlada takoj prisluhne, razburijo se študentje, da se je prehrana podražila in boni ne dosegajo več draginje (kar je res) –  in takoj se jim ustreže; sodniki se razburjajo, in premier jim takoj obljubi dodatek. Zdaj zahtevajo več še vojaki, gasilci, učitelji, poštarji. Gospodarstveniki se pritožujejo bolj kot ne sami sebi, predsednica parlamenta pa podjetnikom celo navrže, da naj se obnašajo malo manj kapitalistično!

Za nameček pa R. Golob sodnikom še razlaga, da ne razume, da eden od prejšnjih predsednikov vlade, ki je bil celo pravnik (najbrž je mislil na M. Cerarja), zanje ni naredil nič. In doda, da se čudi, da na »mojem mestu doslej ni bilo kakšnega bolj pametnega predsednika vlade, najbrž tudi zaradi plače«. Plače so  nizke in samo vprašanje časa je, kdaj si jih bodo funkcionarji, politiki dvignili. Koristno bi bilo, če bi prisluhnili še gospodarstvenikom, da bodo ti za te plače lahko dovolj »pridelali«.

Vedno večji šov je tudi na RTV. Vodstvo RTV je programsko očitno pogorelo in zdaj poskušajo popraviti zavoženo. Paradno Panoramo prestavljajo v večerne ure, kar ni slabo. B. Krajnc, sicer uspešen avtor oz. urednik kar precej TV-formatov, se vsaj že drugič loteva prenove drugega programa, dolga leta prej, ko je bil direktor J. Lombergar, je to počel kar kakšno dobro leto, a potem iz tega ni bilo nič. Morda bo pa zdaj, ko ga je menda angažiral direktor TV U. Urbanija.

S Panoramo niso dosegli gledalcev in gotovo tudi oglaševalcev ne. Vračajo Globus, Politično. V čem pa so uspeli? Kadrovsko so precej prevetrili Informativni program in še dodatno razburkali že tako precej razpuščeno TV-hišo. Tudi generalni direktor A. Grah Whatmough je skoraj zanesljivo izgubil zaupanje – vsaj dela –  svojih dovčerajšnjih podpornikov. Ob vsej anarhiji na RTV, ki je sicer nikoli ni manjkalo in že nekaj časa dosega vrhunec, se zdaj očitno dogaja še spopad do sedaj precej složnega programskega sveta in dela vodstva RTV.

Lahko pa nas tolažijo tuje bizarnosti, če bo oz. bi to kaj pomagalo. Britanski prestolonaslednik William je zbil mlajšega brata Harryja na tla! Novica leta! Če samo pomislim, kolikokrat sem jaz »namahala« svojega mlajšega brata. Kakšen medijski »pomp« je okoli Harryjeve knjige spominov Rezerva. Pa saj ni res?  Pa je! Še resnejša medijska poročila vključujejo vse te zgodbe in obtožbe. Ne vem, je to za razjokat ali se je za nasmejat? Cel svet se zdaj ukvarja s tem, kako se je Harry ob bratu Williamu počutil manjvrednega.

Foto: Miloš Ojdanič - Andrej Grah Whatmough

Britanci so pametni, imajo kraljevsko družino, kjer je kar naprej kakšen šov, da se vsi z njim ukvarjamo; najbolj spretna sta seveda Harry in Meghan, dekle je bilo nekakšna filmska zvezda, tudi njej očitno v Britaniji niso namenjali dovolj pozornosti in jo zdaj s Harryjem skušata vzbujati z vsemi sredstvi. In seveda služita tudi denar z intervjuji, filmi, knjigami in škandali. Samo za druženje z njima je bilo menda nekje treba odšteti kar milijon dolarjev.

A to ni njun problem, ampak naš, ki to postavljamo v središče. In jima pomagamo. Harryja in Meghan so v ZDA razglasili celo za nekakšna letna vplivneža, ki sta Američanom olepšala življenje ali nekaj podobnega?! Po drugi strani pa Harryjevi intervjuji in knjiga Rezerva pričajo o zagrenjenosti 38-letnika, ki je živel vseskozi v izobilju in se spopadal s psihično nestabilnostjo. Edino, kar je počel, je  iskal pozornost, a hkrati krivil medije za svoje krize in za leto, dve odšel kot vojak v Afganistan.

Kakšne krize doživljajo šele tisti, ki se iz dneva v dan komaj prebijajo! In tisti v Ukrajini in še kje. Če so britanske kraljevske zdrahe alternativa oz. zdravilo za odganjanje depresije … Potem naj bo to vrhunec našega bitja in žitja! Se resna oseba sploh lahko sooči, sprijazni s tem, kdo smo, kaj smo, kakšen je ta naš planet! Za nas bolj dokaz naše človeške omejenosti in nebogljenosti. A to in takšni očitno smo!