Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvini: Namesto da Italija sprejema migrante, jih bo raje dala drugim

Deli na:
Salvini: Namesto da Italija sprejema migrante, jih bo raje dala drugim

Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini. - Foto: Reuters

Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je včeraj sporočil Nemčiji, da Italija ne bo sprejela migrantov, ki bi jih ta zavrnila. Pripravljena je pomagati le Italijanom, pribežnike pa je "namesto sprejeti pripravljena dati", je dejal. Premier Giuseppe Conte pa je migracijah govoril s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Salvini se je v Rimu odzval na načrte nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja, da bi že na nemški meji zavračali migrante, ki jim je bil azil že zavrnjen ali so zanj zaprosili v drugi državi članici Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nad temi načrti je skeptična nemška kanclerka Angela Merkel, ki si prizadeva predvsem za evropsko rešitev.

Salvini je sicer na novinarski konferenci nastopil po srečanju z avstrijskim notranjim ministrom Herbertom Kicklom in vicekanclerjem Heinzom Christianom Strachejem, ki prihajata iz "sestrske" stranke svobodnjakov. Salvini je menil, da bo avstrijsko predsedovanje EU, ki se bo začelo s 1. julijem, priložnost za Evropo, da doseže spremembo v migracijski in azilni politiki.

"Smo v zgodovinskem trenutku. Še nikoli Evropa ni imela tako velike priložnosti, da se doseže sprememba v boju proti terorizmu, ilegalnim migracijam in prizadevanjih za več varnosti," je dejal Salvini po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA.


Zavzel se je za reformo azilne in migrantske politike v interesu "pravih beguncev". "Ta reforma mora pomagati tistim, ki imajo res pravico do azila. Ilegalne migracije škodujejo vsem, ki res bežijo pred vojno," je še dejal Salvini.

Italijanski premier Conte pa se je danes v Rimu srečal s Tuskom. Govorila sta predvsem o načrtovani reformi dublinske uredbe, o kateri se članice EU ne morejo dogovoriti. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je Conte ponovil, da Italija ne more sprejeti vseh migrantov.

Kot je dodal, Rim ni pripravljen razpravljati o preseljevanju prosilcev za azil iz ciljnih držav EU nazaj v države, kjer so najprej vstopili v unijo, dokler ne bo rešena problematika novih prihodov migrantov v EU, s katero se mora Italija po njegovih besedah soočati sama.

Conte se je po srečanju s Tuskom sešel še z obema podpredsednikoma italijanske vlade, Salvinijem in vodjo Gibanja petih zvezd Luigijem Di Maiom, dodaja Ansa.