Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro se je omehčal: Venezuela pripravljena na mednarodno pomoč

Deli na:
Maduro se je omehčal: Venezuela pripravljena na mednarodno pomoč

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro. - Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek po srečanju s predsednikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) v Caracasu sporočil, da je Venezuela pripravljena sprejeti mednarodno pomoč.

Na Twitterju je sporočil, da so pripravljeni vzpostaviti mehanizme sodelovanja za mednarodno pomoč in podporo. Maduro, ki zanika, da se država sooča s humanitarno krizo, je ob tem dejal, da mora ICRC pri sodelovanju s Caracasom spoštovati pravni red v državi. Delegacija ICRC pod vodstvom predsednika Petra Maurerja je na obisku od nedelje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ICRC je minuli petek izrazil zaskrbljenost zaradi resnosti vpliva, ki ga imajo sedanje krizne razmere na Venezuelce, še posebej na tiste, ki nimajo dostopa do osnovnih uslug.

Po podatkih Združenih narodov kar sedem milijonov Venezuelcev oziroma četrtina prebivalstva potrebuje humanitarno pomoč in ima omejen dostop do hrane in zdravil. Podhranjenih je 3,7 milijona ljudi, kronično podhranjenih pa je najmanj 22 odstotkov otrok, mlajših od pet let, navajajo ZN.

Zaradi zaskrbljujočih humanitarnih razmer je Varnostni svet ZN na zahtevo ZDA danes sklical izredno zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence.



Maduro sicer za gospodarske težave krivi ameriške sankcije, samooklicani začasni predsednik Juan Guaido pa korupcijo in slabo upravljanje vlade.

Guaidoja je kot začasnega predsednika doslej priznalo že več kot 50 držav. Njegovega predstavnika Gustava Tarreja pa je kot uradnega predstavnika Venezuele v Organizaciji ameriških držav (OAS) v torek priznal stalni svet organizacije.

Priznal ga je z 18 glasovi za proti devetim na srečanju v Washingtonu, so sporočili iz organizacije, katere članice večinoma priznavajo Guaidoja kot začasnega predsednika. Dodali so, da bo Tarre Venezuelo predstavljal do novih volitev in demokratične vzpostavitve vlade v Caracasu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maduro je sicer že napovedal, da bo Venezuela do konca meseca izstopila iz te regionalne organizacije.