Revija Reporter
Slovenija

Alojz Kovšca, predsednik DS, v intervjuju: Levica dela v škodo Slovenije

Aleš Žužek

28. okt. 2018 20:00 Osveženo: 20:09 / 04. 11. 2018

Deli na:

Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta

Primož Lavre

Mreže globoke države so razpredene tako globoko, da so obrtniki vedno pripravljeni finančno podpreti stranko, niso se pa pripravljeni izpostaviti, ker vedo, kaj to pomeni za posel, opozarja Alojz Kovšca.

Prepričan je, da je v Sloveniji velikim manipulatorjem, ki so prisesani na javno korito, uspelo v javni sektor stlačiti vse tisto, kar bi lahko mirno obstajalo na trgu, tako kot  je tudi v drugih državah. Svari, da smo na razpotju. Ali se bomo odločili za razvoj zasebne lastnine in zasebne podjetniške pobude ali pa se bomo vrnili v državni korporativizem, ki je klavrno propadel.

Ste obrtnik med politiki, a imate še eno zanimivost. Med zdajšnjimi slovenskimi politiki ste eden redkih, če ne edini, ki je imel poklicno kariero tudi v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA).

V bistvu je bila to na pol kariera, saj se je končala prej, kot se je začela. Po vojaški gimnaziji Franca Rozmana - Staneta sem nadaljeval šolanje na vojaški akademije kopenske vojske v Beogradu, nato sem šel na specializacijo za oklepne enote v Banjaluko. Tam se je moja kariera končala, saj so me tik pred zagovorom diplomske naloge odpustili z vojaške akademije.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Kovšca spregovori o vlogi države v življenju državljana; izpostavi visok razpon med najvišjo in najnižjo plačo v javnem sektorju; se obregne ob zavode in inštitute, ustanovljene z namenom molzenja javnih sredstev; je kritičen do vulgarne politike nevladnikov; predloge Levice označi za puč in menjavo sistema brez soglasja državljanov; pove, kako se je znašel po odhodu iz vojske; odgovarja na kritike in pozive k odpravi državnega sveta.