Revija Reporter
Svet

Trump Banonu grozi z odvetniki; Bannon za Ivanko pravi, da je "neumna kot noč"

STA

4. jan. 2018 15:01 Osveženo: 15:02 / 04. 1. 2018

Deli na:

Trumpov glavni operativec Steve Bannon

Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je Stevu Bannonu - svojemu nekdaj tesnemu sodelavcu in zaupniku, potem ko so v sredo prišli na dan odlomki iz nove knjige, v kateri ne manjka Bannonovih kritik na račun Trumpa, njegovih sodelavcev in družinskih članov, pa očitno sovražniku številka ena - preko odvetnikov zagrozil s pravnimi ukrepi.

Trumpovi odvetniki Bannonu, nekdanjemu političnemu strategu Bele hiše, ki pa ga je Trump lani poleti odpustil, v pismu očitajo kršitev sporazuma o zaupnosti in nerazkrivanju informacij in klevetanje ter zahtevajo, da preneha s svojim ravnanjem in ga ne ponovi več.

Bannon je Trumpa razjezil, ker je govoril z novinarjem Michaelom Wolffom, avtorjem omenjene nove knjige Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše (Fire and Fury: Inside the Trump White House). Ta bo sicer izšla šele prihodnji teden, a so ameriški mediji že objavili nekatere odlomke iz nje. Bannon je bil tisti, ki je Wolffu omogočil dostop do Zahodnega krila Bele hiše, kjer je skoraj leto dni govoril z zaposlenimi in zbiral material za knjigo.

Bannonova komunikacija z Wolffom je po oceni Trumpovih odvetnikov "povod za številne pravne zahtevke, med drugim zaradi škodovanja dobremu imenu s klevetanjem in žaljenjem", današnje poročanje ameriške televizije CNN navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Med v sredo objavljenimi deli knjige je več zelo "sočnih" izjav Bannona na račun Trumpa ter njegovih sodelavcev in družine. Wolff med drugim piše o srečanju predsednikovega najstarejšega sina Donalda Trumpa mlajšega, predsednikovega zeta Jareda Kushnerja in tedanjega vodje Trumpove kampanje Paula Manaforta z rusko pravnico, tesno povezano s Kremljem, leta 2016. Donald mlajši naj bi verjel, da lahko od Rusinje dobi "umazanijo" o tedanji demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton

Bannon je bil do sestanka s predstavnico tuje vlade, ki je potekal v Trumpovi stolpnici in brez prisotnosti odvetnikov, zelo kritičen. "Tudi če ste mislili, da to ni izdajalsko ali nedomoljubno početje ali hudo sranje - in jaz osebno mislim, da je bilo vse to - bi morali nemudoma poklicati FBI. Ampak to so bili možgani, ki so jih premogli," naj bi na ta račun povedal Bannon.

To pa še niti približno ni vse. Med drugim je Bannon Wolffu tudi razkril, kako je bil Trump januarja lani nesramen do svoje soproge Melanie ob inavguraciji, ki se je ni udeležilo veliko obiskovalcev, sploh pa ne znanih in slavnih, in kako je ta po Trumpovi volilni zmagi 2016 jokala, in to ne od sreče, saj naj bi ji Trump obljubil, da ne bo nikoli dejansko zmagal in postal predsednik.

Trumpova hči Ivanka naj bi sanjala o tem, da bo postala prva predsednica ZDA, a je po Bannonovih besedah "neumna kot noč" in nima pojma o politiki. Trumpa je označil kot omejenega narcisa in razkril, da nihče v Trumpovi kampanji ni bil pripravljen na zmago oziroma ni verjel, da je ta dejansko mogoča. Tudi zato so člani kampanje počeli različne stvari, kar bi se jim zdaj lahko maščevale, še posebej v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o vpletanju Rusije v ameriške volitve ter o povezavah med Moskvo in Trumpovo kampanjo.

V Beli hiši so seveda vse nemudoma zanikali in vsebino knjige označili kot "šund tabloidno fikcijo". Trump je že v sredo tudi objavil izjavo, v kateri je ocenil, da je Bannon izgubil pamet. "Steve Bannon nima nič z mano ali mojim predsedovanjem. Ko je bil odpuščen, ni izgubil le službe, izgubil je pamet," je med drugim zapisal Trump.

Zakaj se je Bannon odločil za to, kar je storil, zaenkrat ni jasno. Tudi po lanskem odhodu iz Bele hiše je namreč veljal za predsednikovega tesnega sodelavca in zaupnika. Vsekakor pa je njegova "ločitev" od Trumpa v ZDA močno odmeva in je povzročila pravi potres na desnici.