favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Peking svari Trumpa: V trgovinski vojni ne bi bilo zmagovalca

Deli na:
Peking svari Trumpa: V trgovinski vojni ne bi bilo zmagovalca

Donald Trump - Foto: Reuters

V trgovinski vojni med največjima svetovnima gospodarstvoma ne bi bilo zmagovalca, so v odzivu na napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o zvišanju carin na uvoz s Kitajske poudarili v Pekingu. Prepričani so, da bi spor škodoval obema stranema, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva lahko trgovinska vojna povzroči le škodo. "Prepričan sem, da o tem ni dvoma, zato ne bi smeli tvegati," je poudaril.

Po informacijah, ki so se v sredo pojavile v medijih, je Trump pretekli teden na sestanku v Beli hiši naročil ministrom, naj se pripravijo na uvedbo višjih carin in drugih ukrepov proti Kitajski, kar namerava uvesti v naslednjih tednih.

Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer mu je pripravil carinski paket, ki bi znašal približno 30 milijard dolarjev na leto, vendar ga je Trump poslal nazaj za pisalno mizo z naročilom, naj mu izdela večjega. Pripravljajo se carine za okoli sto kitajskih izdelkov, med njimi so igrače, pohištvo, elektronika, telekomunikacijska oprema in drugo.

Poleg carin namerava Trump uvesti tudi omejitve na kitajske investicije in izvoz določenih ameriških izdelkov na Kitajsko, predvsem civilno-vojaške tehnologije, ter izdajanje viz kitajskim študentom v programih znanosti in tehnologije. Vsi ti ukrepi so predvsem odgovor na obtožbe o kitajskih krajah intelektualne lastnine ZDA.