feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Papež daroval velikonočno mašo

Deli na:
Papež daroval velikonočno mašo

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je dopoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval slovesno velikonočno mašo, ki se je je udeležilo na desettisoče vernikov z vsega sveta. Po maši bo papež z balkona bazilike v 65 jezikih, tudi v slovenščini, izrekel še svoj velikonočni blagoslov mestu in svetu, urbi et orbi.

V nagovoru pred blagoslovom je Benedikt XVI. pozval k večji verski strpnosti ter k miru na kriznih žariščih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež je opozoril, da so krščanske skupnosti ponekod po svetu še vedno žrtev preganjanja, pri čemer je izpostavil nasilje in grožnje, ki so jih s strani islamistov deležne krščanske manjšine na območju, kjer je bila rojena krščanska vera.

Obsodil je tudi teroristične napade na kristjane v Nigeriji - od tam prav danes poročajo o novem napadu na krščansko cerkev - ter molil za mir v Maliju, kjer je vojska izvedla državni udar.

Benedikt XVI. se je zavzel tudi za mir v Siriji. Tamkajšnji režim je pozval, naj sliši mednarodne pozive in konča nasilje ter začne dialog.


Poudaril je še, da vstajenje Jezusa, ki ga kristjani praznujejo na veliko noč, daje svetu "upanje in tolažbo". Vernikom je v 65 jezikih, med drugim v arabščini, japonščini in svahiliju, voščil ob veliki noči.

Z mašo in blagoslovom se je za papeža, ki bo čez nekaj dni dopolnil 85 let, zaključil naporen velikonočni teden. Še danes bo Benedikt XVI. odšel v papeško rezidenco v Castel Gandolfu južno od Rima, kjer bo nekaj dni počival.

V soboto zvečer je papež v baziliki svetega Petra vodil tri ure trajajoč obred vigilije, med katerim je opozoril, da je največja nevarnost za človeštvo tema, ki zakriva pogled na Boga.

V petek zvečer se je v rimskem Koloseju udeležil križevega pota, na veliki četrtek pa je v spomin na Kristusovo zadnjo večerjo umil noge 12 duhovnikom.

Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih.

loading...
Loading...