stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek prvi dan po izvolitvi molil k Mariji

Deli na:
Papež Frančišek prvi dan po izvolitvi molil k Mariji

Foto: Reuters

Novi papež Frančišek je dan po izvolitvi za vrhovnega poglavarja Rimskokatoliške cerkve molil v papeški baziliki svete Marije Velike v Rimu, v Sikstinski kapeli pa je daroval prvo mašo in se sestal s kardinali. Iz sveta medtem še naprej prihajajo čestitke prvemu latinskoameriškemu papežu.

Odločitev novega papeža, da samo nekaj ur po izvolitvi zapusti Vatikan in obišče baziliko za zasebno molitev Devici Mariji, je poskrbela za pozornost. Prvi papežev obisk zunaj Vatikana so spremljali strogi varnostni ukrepi. Zaprli so vso četrt, v kateri se nahaja bazilika.

Ob vstopu papeža v baziliko je moralo več oseb, ki so že bile v baziliki, iz varnostnih razlogov zapustiti poslopje. Ker jim niso sporočil, da bo prišel papež, je prišlo tudi do manjših protestov.

Papež se je nato popoldne v Sikstinski kapeli sestal s kardinali in imel skupaj z njimi mašo. Med obredom je opozoril, da potrebuje Cerkev duhovno prenovo, sicer se bo njena vloga zmanjšala. Če se ne bo zganila, bi lahko Cerkev končala kot "dobrodelna nevladna organizacija", je posvaril zbrane kardinale.

"Če se ne spovemo, če ne molimo k Bogu, molimo k hudiču. Ko se ne spoveš Jezusu Kristusu, se spoveš posvetnosti hudiča," je dejal Frančišek.

Frančišek je sicer v sredo po izvolitvi zavrnil vožnjo s limuzino, namesto tega se je z ostalimi kardinali v minibusu odpeljal nazaj v njihovo domovanje v Vatikanu, je na tiskovni konferenci dejal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Papež se je danes vrnil v gostišče za duhovnike v središču Rima, kjer je stanoval pred začetkom konklava. "Pripravil je svojo prtljago in plačal račun za sobo, da bi bil dober zgled," je dejal Lombardi, ki je tako kot novi papež jezuit.

Izvolitve svojega rojaka za papeža so se najbolj razveselili Argentinci. Novico je okoli 200 vernikov pri maši v osrednji buenosaireški katedrali pozdravilo z velikim navdušenjem. Množica je naraščala in tudi mediji so prihiteli na trg pred katedralo, v kateri je Jorge Mario Bergoglio še kot nadškof Buenos Airesa daroval maše.

Tako argentinske vernike kot Cerkev je sicer odločitev kardinalov presenetila. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik tamkajšnje Cerkve Federico Wals, je Bergoglio "mirno odpotoval" v Vatikan, da bi sodeloval na konklavu in je celo imel povratno vozovnico, s katero naj bi se v domovino vrnil prihodnji teden.

Iz sveta še vedno prihajajo čestitke novoizvoljenemu papežu Frančišku. Predsednik republike Borut Pahor mu je čestital in mu ob prevzemu dolžnosti v imenu Slovenije zaželel veliko uspehov. Pahor se bo v torek v Vatikanu udeležil tudi slovesne inavguracije papeža Frančiška. V imenu Slovenske škofovske konference se je bo udeležil tudi mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Marjan Turnšek.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil prepričanje, da se bo "še naprej uspešno razvijalo sodelovanje med Rusijo in Vatikanom". In to, kot je dejal, na temelju krščanskih vrednot, ki povezujejo obe državi.



Ruska pravoslavna cerkev je izrazila upanje, da se bodo odnosi z Vatikanom po izvolitvi novega papeža še izboljšali. "Novi papež je znan po svojih konservativnih pogledih, zato bo njegov pontifikat zagotovo prinesel okrepitev v veri," je dejal tiskovni predstavnik moskovskega patriarhata Dmitrij Sisonenko.

Izraelski predsednik Šimon Peres je papeža v čestitki ob njegovi izvolitvi povabil na obisk Svete dežele. "Novega papeža bodo v Sveti deželi judje, muslimani in katoličani sprejeli z ljubeznijo in spoštovanjem," je med srečanjem s poljskimi katoličani v Jeruzalemu dejal Peres. Dodal je, da novi papež Frančišek prinaša poslanico "miru in upanja".

Srbski premier Ivica Daćić je izrazil prepričanje, da se bodo "dobri odnosi med Svetim sedežem in Srbijo poglobili". Izrazil je upanje, da bo novi poglavar Katoliške cerkve skupaj z drugimi verskimi skupnostmi nadaljeval "pot bratstva, zaupanja, miru in solidarnosti med vsemi ljudmi".

Avstralska premierka Julia Gillard pa je izvolitev novega papeža označila za "zgodovinsko". "Danes je izreden dan za avstralske katoličane in morda še posebej za Avstralce argentinskega rodu. Moje misli so z vsemi njimi," je dejala Gillardova, sicer ateistka.

Frančišku je k izvolitvi čestital tudi vodja kitajske državne cerkve Liu Bainian. "Bog blagoslovi novega papeža, podari mu pamet in modrost," je v osebni izjavi dejal Bainian. Izrazil je upanje, da bo novi papež spoštoval "suverenost kitajske vlade in cerkve", odnosi med Vatikanom in Kitajsko pa naj bi se kmalu izboljšali.

Papežu Frančišku je čestital tudi tibetanski verski voditelj dalajlama in izrazil zadovoljstvo, da si je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio kot prvi izbral ime Frančišek za papeža.

Čestitke Frančišku so izrekli tudi v Zagrebu. Tako hrvaški premier Zoran Milanović kot predsednik Ivo Josipović sta v ločeni čestitki med drugim zapisala, da se veselijo uspešnega sodelovanja s svetim očetom.

Za jezuite v Sloveniji je izvolitev Bergoglia za papeža presenečenje. To je prvi papež, ki prihaja iz njihovega reda, že do imenovanja jezuita za škofa pa pride le v izjemnih primerih, poleg tega je bil Bergoglio edini jezuit med kardinali elektorji, je za STA pojasnil provincial slovenskih jezuitov Milan Bizant.

Cerkveni zgodovinar in teolog Metod Benedik pa meni, da izvolitev latinskoameriškega papeža ni tako nepričakovana. Tudi zato, ker je tam katolištvo najmočnejše in v marsičem zelo živo. Kot še meni, gre pri papežu Frančišku za človeka s posluhom tako za etična kot družbena in ekonomska vprašanja in bo s tem zaznamoval tudi Cerkev.

Pomožni škof v Buenos Airesu, lazarist slovenskega rodu Vinko Bokalič Iglič, ki je zadnja tri leta tesno sodeloval z novoizvoljenim papežem, ko je bil ta nadškof Buenos Airesa, je v pogovoru za radio Ognjišče dejal, da je papež Frančišek ponižen, preprost človek, ki je zelo blizu navadnim ljudem, še posebej ubogim in revežem.