Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek bo z umestitveno mašo uradno začel pontifikat

Deli na:
Papež Frančišek bo z umestitveno mašo uradno začel pontifikat

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo danes z umestitveno mašo uradno začel svoj pontifikat. V Vatikanu ob tej priložnosti pričakujejo okoli 250.000 vernikov in več kot 100 vladnih delegacij z vsega sveta. Slovenijo bo zastopal predsednik republike Borut Pahor, slovensko Cerkev pa ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek.

Papež se bo okoli 9. ure najprej v papamobilu popeljal med verniki na Trgu svetega Petra, čemur bo sledilo premišljevanje na grobu svetega Petra, ki leži pod glavnim oltarjem bazilike svetega Petra. Tik pred začetkom maše bo Frančišek prejel papeški insigniji, palij in ribiški prstan. Palij je isti, kot ga je dobil že Benedikt XVI., prstan pa je izdelan iz pozlačenega srebra.

Ob 9.30 bo Frančišek začel z darovanjem predvidoma dve uri trajajoče maše na Trgu svetega Petra, na kateri bodo tudi vsi v Vatikanu prisotni kardinali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Vatikan bodo ob tej priložnosti pripotovali številni državni voditelji z vsega sveta. Papeževo rodno Argentino bo zastopala predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, s katero se je Frančišek kot s prvim državnim voditeljem od izvolitve srečal že v ponedeljek. Poleg nje bodo tam tudi drugi voditelji držav Latinske Amerike, ZDA pa bo zastopal podpredsednik Joe Biden.

Od evropskih voditeljev se bosta maše med drugim udeležila nemška kanclerka Angela Merkel in španski premier Mariano Rajoy. Papeža bosta na odgovorno pot pospremila tudi predsednik EU Herman Van Rompuy ter predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso.

Slovenijo bo v Vatikanu zastopal predsednik republike Borut Pahor, ki se bo po umestitveni maši srečal z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom. Na programu ima še srečanja s kardinalom Francem Rodetom in drugimi slovenskimi predstavniki v Vatikanu ter s kardinalom Santosom Abril y Castellojem, nekdanjim apostolskim nuncijem Svetega sedeža v Sloveniji.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se bosta slovesne maše udeležila ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Anton Stres ter mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Marjan Turnšek.

Več kot milijarda katoličanov je 266. papeža dobila minulo sredo, na drugi dan konklava in v petem krogu glasovanja. Kardinal Jorge Mario Bergoglio je postal prvi papež iz Latinske Amerike in prvi jezuit na tem položaju. Cerkev je začela novega voditelja iskati potem, ko je konec februarja s položaja odstopil Benedikt XVI.