požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek v pridigi pozval k varovanju celotnega stvarstva

Deli na:
Papež Frančišek v pridigi pozval k varovanju celotnega stvarstva

Foto: Reuters

Papež Frančišek je v pridigi med svojo umestitveno mašo pozval k varovanja celotnega stvarstva, vseh živih bitij in okolja. Človek ne sme dovoliti, da bi svet ogrožala "znamenja uničenja in smrti". K temu je pozval tudi tiste na odgovornih položajih v politiki in gospodarstvu, za zgled pa postavil svetega Jožefa, ki goduje prav danes.

Frančišek je pozval vernike, naj varujejo božje darove, tiste na najvišjih položajih na političnem, gospodarskem in socialnem področju pa k zaščiti okolja.

"Vse je zaupano v varstvo človeku. Ko človek ne izpolni svoje odgovornosti, ko ne skrbimo za stvarstvo in brate, svoje mesto najde uničenje," je dejal in dodal, da ne smemo dopustiti, da bi "znamenja smrti in uničenja spremljala pot sveta".

Žal se v vsakem obdobju najdejo ljudje, kot je bil Herod, ki "snujejo načrte smrti, uničijo in izmaličijo obraz človeka", je dejal. Kot pa je dodal, mora človek, ki želi zaščiti svet, najprej očistiti svoje srce. "Sovraštvo, zavist in napuh omadežujejo življenje," je posvaril papež Frančišek.

Poleg tega pa je papež spomnil, da se človek ne sme bati "dobrote in nežnosti". Slednja je po njegovih besedah znamenje moči, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi papež bi si moral pri opravljanju svoje službe za zgled vzeti "skromno in konkretno delo svetega Jožefa" in se predvsem posvetiti najšibkejšim in revnim, je menil. "Le kdor služi z ljubeznijo, lahko varuje," je dejal.

Sveti Jožef, ki je zavetnik vesoljne Cerkve, je namreč po njegovih besedah primer človeka, ki je prevzel odgovornost za svojo družino in celotno stvarstvo. Kot je poudaril, umestitvena maša sovpada z godom njegovega predhodnika Josepha Ratzingerja, kateremu se je tudi zahvalil za njegovo službo v korist Cerkve.

Mašuje 180 duhovnikov

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je začela slovesna maša ob začetku pontifikata papeža Frančiška. Malo po 9.30 je do oltarja pred baziliko svetega Petra v procesiji prispel papež, ki je pred začetkom maše prejel ključna simbola papeštva, ribiški prstan in palij. Maše se udeležuje več kot 100 vladnih delegacij in množica več deset tisoč vernikov.

Papež je dom svete Marte, kjer biva, zapustil ob okoli devete ure in se najprej v odprtem vozilu popeljal med navdušeno množico na trgu. Po približno 15 minutah se je umaknil v zakristijo v baziliki svetega Petra in si oblekel oblačila za mašo.

Zatem se je ustavil ob grobu svetega Petra, ki leži pod glavnim oltarjem bazilike. Tja ga je pospremilo okoli deset vzhodnih patriarhov in vodilnih nadškofov. Ribiški prstan in palij so tja postavili že v ponedeljek zvečer.

Palij je isti, kot ga je nosil že njegov predhodnik Benedikt XVI. Gre za volnen trak, ki se ga nosi prek ramen in ponazarja vlogo Jezusa kot dobrega pastirja. Pet rdečih križev na njem simbolizira rane križanega Kristusa.

Ribiški prstan, izdelan iz pozlačenega srebra, nosi podobo svetega Petra, ki v rokah drži ključe - podoba ponazarja trenutek, ko je Peter dobil ključe do nebes. Prstan je v začetku služil tudi kot pečat, a danes ima papež ločen pečat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodilna kardinala sta palij in prstan ponesla do oltarja pred baziliko v procesiji, med katero so sodelujoči prepevali posebne litanije vseh svetnikov. Pri oltarju je kardinal protodiakon Jean Louis Tauran na Frančiškova ramena položil palij, dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano pa mu je nadel ribiški prstan.

Na Trgu svetega Petra somašuje še okoli 180 duhovnikov, vključno s kardinali, patriarhi, nadškofi in Adolfom Nicolasom, vodjo reda jezuitov, kateremu pripada tudi Frančišek.

Okoli 250 škofov in nadškofov sedi levo od oltarja, več kot 130 vladnih delegacij pa na desni strani. Za njimi so predstavniki judovske, muslimanske in drugih nekrščanskih veroizpovedi.

Papež bo med mašo vernike nagovoril s pridigo v italijanščini.

V Vatikan so ob tej priložnosti med drugim pripotovali argentinska predsednica Cristina Kirchner in drugi voditelji držav Latinske Amerike, nemška kanclerka Angela Merkel in predstavniki EU in ameriški podpredsednik Joe Biden. Slovenijo zastopa predsednik republike Borut Pahor, slovensko cerkev pa ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek.