kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež na Lampedusi obsodil brezbrižnost do trpljenja priseljencev

Deli na:
Papež na Lampedusi obsodil brezbrižnost do trpljenja priseljencev

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes obiskal italijanski otok Lampedusa, kjer se je poklonil spominu na afriške priseljence, ki so v iskanju boljšega življenja umrli med prečkanjem Sredozemskega morja. V morje je med drugim vrgel cvetni venec, med mašo pa je pred okoli 15.000 zbranimi obsodil brezbrižnost sveta do trpljenja priseljencev.

Ob prihodu na otok se je papež spominu na preminule priseljence najprej poklonil s cvetnim vencem iz rumenih in belih krizantem, ki ga je s patruljnega čolna obalne straže vrgel v morje. Na krovu je bilo z njim le nekaj njegovih najožjih sodelavcev in osebnih stražarjev. Na vožnji ga spremljalo še okoli 150 ribiških čolnov, s katerih so v znak žalovanja zatulile sirene.

Zatem se je papež odpravil na nabrežje, kamor po potovanju čez Sredozemsko morje prispejo nezakoniti priseljenci, ki se na pot odpravijo z območja med Libijo in Tunizijo. "Molimo za tiste, ki jih danes ni tu," je papež dejal skupini kakih 50 priseljencev različnih veroizpovedi, ki so na otok prispeli nedavno.

Eden od njih je papežu pojasnil, da so svojo državo zapustili zaradi ekonomskih in političnih razlogov, ter Frančiška zaprosil za pomoč po "dolgem trpljenju", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sveti oče je nato na lokalnem stadionu začel darovati mašo, ki se je je udeležilo okoli 15.000 ljudi. V prvih vrstah so sedeli številni priseljenci. Obsodil je brezbrižnost sveta do trpljenja priseljencev in pozval k "ponovni prebuditvi vesti". Izgubili smo občutek za bratsko odgovornost," je opozoril.

Papež je na Lampedusi danes pristal le okoli pol ure zatem, ko je na otok prispel čoln z okoli 160 novimi priseljenci. Tja se sicer vsako leto zateče več tisoč Afričanov, ki se v upanju na boljše življenje odpravijo na nevarno potovanje v večinoma prenapolnjenih čolnih. Pri tem številni izgubijo življenje.