kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija – globoko v krizi, razpeta med Ameriko in Rusijo

Deli na:
Nemčija – globoko v krizi, razpeta med Ameriko in Rusijo

Protest nemških kmetov pred Brandenburškimi vrati v Berlinu: Nemčija je gospodarsko in družbeno v hudi krizi. - Foto: Profimedia

Nemško vprašanje, ki je tako usodno zaznamovalo evropsko in svetovno zgodovino 19. in zlasti 20. stoletja, se spet vrača na velika vrata, a tokrat ne zato, ker bi bila ta zelo pomembna država v osrčju naše celine močna, ekspanzivna in samozavestna, temveč zato, ker je dejansko vse bolj šibka, se umika in predvsem jo že precej časa muči silna negotovost o sebi in svoji vlogi v svetu.

Kombinacija negativnih trendov doma in v svetu je v notranji politiki te 83-milijonske države povzročila hiter vzpon skrajno desničarske populistične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD).

Tehnološko zaostajanje nemškega gospodarstva za ameriškim in čedalje bolj tudi kitajskim, ruska agresija na Ukrajino, rastoče nezadovoljstvo nemške javnosti zaradi tako rekoč nenadzorovanega priseljevanja kulturno zelo drugačnih ljudi, nesposobna in notranje sprta levosredinska vladna koalicija … problemom Nemčije ni konca.

Nemčija je kljub vsem svojim težavam in dilemam še vedno država, ki tudi danes v veliki meri določa evropsko politiko in še bolj gospodarstvo, tega dejstva se moramo zavedati vsi, ki živimo v Evropi ter premišljujemo o njeni preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.,

Slabo operativna zdajšnja levosredinska vlada, ki jo vodi nekarizmatični socialdemokrat Olaf Scholz, je paralizirana predvsem zaradi stalnih trenj med podjetnikom naklonjenimi liberalci (FDP) in Zelenimi, ki v večini primerov vztrajajo pri ekološkem fundamentalizmu, tudi če je zelo škodljiv za gospodarstvo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24