Revija Reporter
Svet

Največje četrtletno krčenje BDP v Evropski uniji od leta 1995

STA

30. apr. 2020 13:25 Osveženo: 13:29 / 30. 4. 2020

Deli na:

Bruto domači proizvod (BDP) se je v območju evra v prvem letošnjem trimesečju v primerjavi z zadnjim lanskim skrčil za 3,3 odstotka, v celotni EU pa za 2,7 odstotka, kažejo danes objavljeni prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat. Na letni ravni se je BDP v območju evra skrčil za 3,8 odstotka, v celotni uniji pa za 3,5 odstotka.

Gre za največje četrtletno krčenje BDP od leta 1995, ko je evropski statistični urad začel z objavo trimesečnih poročil. Podatki za prvo trimesečje v odražajo številne ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa, ki so jih evropske države začele sprejemati marca, so zapisali na Eurostatu.

Medletna primerjava prvega letošnjega pa je po podatkih Eurostata najslabša po tretjem četrtletju leta 2009, ko se je BDP v primerjavi s tretjim četrtletjem 2008 skrčil za 4,5 odstotka v območju z evrom, v EU pa za 4,4 odstotka.

Kot so spomnili, je bila gospodarska rast v območju evra v zadnjem lanskem četrtletju 0,1-odstotna, v EU pa 0,2-odstotna. Na letni ravni pa se je BDP konec lanskega leta okrepil za en odstotek v območju evra in za 1,3 odstotka v celotni povezavi.

Evropska komisija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakuje, da se bo gospodarstvo v EU zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, letos skrčilo za med pet in 10 odstotkov. Zaradi ukrepov se je namreč sredi marca za več tednov ustavilo delovanje tovarn, restavracij in trgovin po celotni celini.