Revija Reporter
Svet

Tako se je Nemčija v tretjem četrtletju za las izognila recesiji

STA

14. nov. 2019 9:48 Osveženo: 9:49 / 14. 11. 2019

Deli na:

Nemčija je v letošnjem tretjem četrtletju za las ušla recesiji. Največje gospodarstvo v območju evra se je sicer v trimesečju okrepilo le za 0,1 odstotka, a je s tem kljub temu presenetilo analitike. Se je pa nemški BDP v drugem četrtletju skrčil za 0,2 odstotka, in ne le za 0,1 odstotka, kot ocenjeno pred tem, so danes objavili nemški statistiki.

Po podatkih nemškega statističnega urada Destatis je Nemčija v četrtletju med julijem in koncem septembra zabeležila rast izvoza in stabilen uvoz, poleg tega pa tudi močnejšo aktivnost gradbenega sektorja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slabše pa se je odrezala predelovalna industrija, posebej na področju proizvodnje strojev in opreme - manj je bilo tudi investicij v novo opremo. Vse to se je odrazilo tudi na gospodarski rasti.

Ne glede na vse so v državi, ki predstavlja motor rasti evrskega gospodarstva, znova zabeležili pozitivne impulze v zasebni in javni potrošnji.

Nemčija se je z 0,1-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP) na ravni trimesčeja v tretjem četrtletju torej uspela izogniti recesiji, saj o recesiji govorimo v primeru, ko se gospodarstvo skrči dve četrtletji zapored. Analitiki so medtem pričakovali 0,1-odstotno krčenje.

Na letni ravni pa je država v tretjem trimesečju po sezonsko prilagojenih podatkih zabeležila enoodstotno gospodarsko rast.