Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova Zelandija zaradi pandemije v rekordni recesiji

Deli na:
Nova Zelandija zaradi pandemije v rekordni recesiji

Za celoten Auckland bo od srede znova v veljavi delna karantena - zaprte bodo šole in nenujne storitve, ljudje pa morajo ostati doma. - Foto: Profimedia

Novozelandsko gospodarstvo se je v četrtletju do konca junija zaradi pandemije covida-19 rekordno skrčilo. Na četrtletni ravni je nazadovalo za 12,2 odstotka, potem ko je v trimesečju pred tem upadlo za 1,6 odstotka. Nova Zelandija se je tako znašla v recesiji.

"12,2-odstotni četrtletni padec BDP je daleč največji doslej na Novi Zelandiji," je ta teden po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil novozelandski statistični urad.

Številke pa niso presenetljive, saj pokrivajo čas, ko so v državi s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa veljali strogi omejitveni ukrepi, ki so se začeli sproščati šele maja.

Kot je pojasnil predstavnik statističnega urada Paul Pascoe, je na gospodarstvo poleg ukrepov močno vplivalo tudi zaprtje meja po 19. marcu.

Prepoved mednarodnih prihodov in zaprtje države so najbolj prizadeli trgovino na drobno, nastanitveni sektor in restavracije, transport ter proizvodnjo, je naštel.

Četudi so Novozelandci v četrtletju med aprilom in koncem junija zabeležili rekorden padec BDP, pa ta ni bil tako velik, kot ga je pričakovala vlada. Ta je še v začetku tega tedna ocenjevala, da je bilo krčenje 16-odstotno. Maja pa je predvidela celo 23,5-odstotno nazadovanje gospodarske aktivnosti.