Revija Reporter
Slovenija

IMF: Slovenski BDP se bo letos skrčil za osem odstotkov, naslednje leto bo rast 5,4-odstotna

STA

14. apr. 2020 17:22 Osveženo: 17:25 / 14. 4. 2020

Deli na:

Ljubljana v času korone: prazne ulice in lokali.

Bobo

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih za Slovenijo napovedal, da se bo letos obseg bruto domačega proizvoda (BDP) zaradi posledic novega koronavirusa skrčil za osem odstotkov. Prihodnje leto bo država znova zabeležila rast, po pričakovanjih IMF bo ta 5,4-odstotna.

IMF ob tem Sloveniji za letos napoveduje 0,4-odstotno, za prihodnje leto pa 1,4-odstotno inflacijo. Stopnja brezposelnosti, merjena po anketni metodi, naj se letos dvignila na devet odstotkov, prihodnje leto pa upadla na šest odstotkov.

Komentarja glede Slovenije v danes objavljenem poročilu ni. Je pa v močno spremenjenih okoliščinah zaradi novega koronavirusa IMF, ki je lansko jesen državi za letos napovedal 2,9-odstotno gospodarsko rast, konec marca napovedoval padec obsega BDP ter državi ponudil pomoč.

IMF je danes, dva dneva pred začetkom spomladanskega zasedanja s Svetovno banko, objavil svetovno gospodarsko napoved. Ta bo za vse popolnoma drugačna od predhodne. V IMF so že minuli teden opozorili, da bo svetovna pandemija koronavirusa povzročila največji gospodarski upad po veliki depresiji leta 1929.

Vse analitske hiše bodo zaradi koronavirusa spremenile ocene v negativne. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je konec marca ocenil, da bo Slovenija letos beležila od šest- do osemodstotno krčenje BDP. Tudi Banka Slovenije je napovedala globok padec slovenskega BDP.