stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonski cesar Akihito napolnil 80 let

Deli na:
Japonski cesar Akihito napolnil 80 let

Foto: Reuters

Japonski cesar Akihito je danes napolnil 80 let. Pred cesarsko palačo se je zbralo več tisoč ljudi, ki so želeli čestitati cesarju za njegov visok jubilej. Cesar pa se je zahvalil predvsem svoji ženi, cesarici Mičiko, ki mu stoji ob strani ob "osamljenem vodenju najstarejšega cesarstva na svetu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes 79-letna Mičiko, hči bogatega japonskega poslovneža, je bila prva "plebejka" v modernih časih, ki se je poročila v japonsko cesarsko družino. Poročila sta leta 1959, Mičiko pa je bila tudi prva japonska cesarica, ki je sama vzgajala svoje otroke in jim pripravljala malico za v šolo.

"Biti cesar je lahko zelo osamljeno," je cesar Akihito dejal v pogovoru za "cesarsko tiskovno agencijo" oz. službo za stike z javnostjo cesarske palače. "A k sreči sem imel ob sebi cesarico, ki je vedno spoštovala moj položaj in mi stala ob strani," je dodal Akihito, ki je japonski cesar postal po smrti svojega očeta Hirohita leta 1989.

V spremstvu cesarice in drugih članov dvora je Akihito danes z balkona cesarske palače tudi pozdravil množico, ki mu je prišla zaželeti vse najboljše ob rojstnem dnevu. Po navedbah cesarske palače se je zbralo kar 24.000 ljudi, ki so cesarju vzklikali "banzaj" in mu želeli še mnoga leta.



Cesar se je zahvalil za lepe želje, v nagovoru pa se je spomnil tudi uničujočega potresa in cunamija leta 2011. "Vsem žrtvam katastrofe želim vse najboljše," je dejal.

Cesar je bil na Japonskem dolgo časa čaščen kot živeče božanstvo. Tega statusa se je po porazu Japonske v drugi svetovni vojni znebil šele Hirohito, Akihito in Mičiko pa sta se kar najbolj poskušala predstavljati kot "običajen par" in zmanjševati razlike med dvorom in podložniki. Še vedno pa je cesarska družina na Japonskem zelo spoštovana.

Japonska cesarska palača je sicer za javnost odprta dvakrat letno - za cesarjev rojstni dan in na drugi dan novega leta, ko cesarska družina skupno zaželi vse najboljše cesarstvu.