Revija Reporter
Slovenija

V ljubljanskem hotelu s petimi zvezdicami je slovenščina na stranskem tiru

Nenad Glücks
3 17.881

9. nov. 2021 6:00

Deli na:

Hotel Intercontinental je trenutno najprestižnejši hotel v Ljubljani.

arhiv hotela Intercontinental

Naši viri so nas opozorili, da imajo v hotelu s petimi zvezdicami Intercontinental v centru Ljubljane na vhodu v hotel opozorilni napis o potrebi po izpolnjevanju pogoja PCT izključno v angleščini. Opazili smo tudi, da na uradni strani tega hotela sploh ni opcije za izbiro informacij o storitvah v hotelu v slovenskem jeziku. So pa recimo opcije za angleški jezik, španski, nemški, ruski ...

Na tržni inšpektorat smo vprašali, ali gre za kršitev predpisov o uporabi slovenskega jezika in kako bodo ukrepali, če je tako. Po besedah v. d. direktorice glavnega tržnega inšpektorata Martine Gašperlin urejata področje uporabe slovenskega jezika na območju Republike Slovenije tako zakon o javni rabi slovenščine kot tudi zakon o varstvu potrošnikov.

V zakonu o javni rabi slovenščine je določeno, da vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost, poslujejo s strankami na območju naše države v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, pa se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuj jezik.

Podobno določa tudi zakon o varstvu potrošnikov: podjetje mora s potrošniki poslovati v slovenskem jeziku, na območjih, kjer avtohtono živita italijanska ali madžarska narodna skupnost, pa tudi v jeziku narodne skupnosti. Raba slovenščine je obvezna tudi v okviru oglaševanja.

Z globo od 3000 do 40.000 evrov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki opravlja dejavnost, če pri izvajanju dejavnosti ne posluje s slovenskimi strankami v slovenščini. Enako, če oglaševanje blaga in storitev ni v slovenskem jeziku. Kot pravi Gašperlinova, bo glede na pridobljene informacije inšpektorat preveril spoštovanje omenjenih predpisov v konkretnem primeru.

Vprašanja smo naslovili tudi na pristojne v hotelu Intercontinental. Zakaj za poslovanje v Sloveniji ne uporabljajo (tudi) slovenskega jezika, kot predpisuje naša zakonodaja? Ali bodo za informacije o storitvah hotela na njihovi spletni strani uvedli tudi opcijo slovenščina ter na vhodu dodali napis glede PCT v slovenskem jeziku? Odziva ni bilo. Kdo ve, morda pa ne razumejo slovensko?