Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prodajajo nam nevarno hrano (2.): piščančja nabodala s salmonelo, pralineji s kovinskimi delci

Deli na:
Prodajajo nam nevarno hrano (2.): piščančja nabodala s salmonelo, pralineji s kovinskimi delci

PP Piknik Fit nabodalca proizvajalca Perutnina Ptuj. - Foto: YouTube

Odpoklici neprimernih in celo zdravju škodljivih živil se nadaljujejo. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je samo v juliju zabeležila odpoklic 13 prehrambnih artiklov, ki so bili naprodaj v slovenskih trgovinah.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je iz teh ali drugih razlogov objavila odpoklic tako mesnih, mlečnih in drugih artiklov. Med drugim so bila odpoklicana PP Piknik Fit nabodalca proizvajalca Perutnina Ptuj, v katerih je analiza potrdila prisotnost bakterije Salmonella enterica subsp.Enterica, serotip Infantis. A pozor – uprava je proizvajalca o odpoklicu obvestila šele 28. julija, sporni seriji izdelka pa je rok uporabe potekel že 29. julija - isti dan je uprava o tem obvestila javnost.  To pomeni, da je lahko marsikdo zaužil nabodala s salmonelo, nekaj pa jih je verjetno še v zamrzovalnih skrinjah kupcev.

Odpoklicana je bila tudi Domača jetrna pašteta, ki je bila v prodaji v trgovinah Lidl. Razlog za odpoklic je bilo neupoštevanje hladne verige, zaradi dolgega roka uporabe pa je možno, da imajo potrošniki to živilo še vedno doma. ZPS svetuje, da ga v tem primeru ne zaužijejo, lahko ga tudi vrnejo v trgovino, kjer so ga kupili, saj so upravičeni do povrnitve kupnine.

Odpoklicani sta dve vrsti hrane za pse. To sta popolna dietetična krmna mešanica za pse Monge VetSolution Dermatosis Canine proizvajalca Monge, v kateri je bila ugotovljena previsoka vsebnost krmnega aditiva cinka, ter popolna krmna mešanica za odrasle pse Natures Menu CM Bricks (govedina, zelenjava, riž) proizvajalca Natures menu, v kateri je bilo ugotovljeno previsoko število enterobakterij.

S polic trgovin sta bili umaknjeni tudi dve prehranski dopolnili proizvajalca Jamieson Laboratories. To sta Prenatal naravni vitamin in Vitamin B Complex 100 – pri obeh je bil razlog previsoka vsebnost folne kisline v dnevnem odmerku, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.



Zaradi bakterije Listeria Monocytogenes, ki povzroča nevarno, celo smrtonosno bakterijsko okužbo, je bila odpoklicana Domača suha klobasa proizvajalca Mego. Bakterijo listerijo najdemo predvsem v svežem mleku in izdelkih iz njega, pa surovem mesu, uživanje tovrstnih živil pa še posebej odsvetujejo nosečnicam.

S polic so se moralo posloviti tudi bio čokoladni pralineji  belgijskega proizvajalca Chocolaterie Belva, v katerih je bila zaznana manjša prisotnost kovinskih delcev. Podoben je razlog za odpoklic ovčjega sira Safak tulum pyniri proizvajalca Enka Food Gmbh Johannes.

Odpoklicanih je bilo še več vrst bučnega olja proizvajalca SKZ Ljutomer-Križevci, ki se prodaja pod blagovnimi znamkami Mercator TZ, Štajersko prekmursko bučno olje, Olje bučno A La Chef in Olje bučno Zvijezda. Pri tem olju je bila presežena vsebnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov. Za Bučno olje Zvijezda v litrski embalaži pa je bila ugotovljena presežena vrednost benzoa(a)pirena in vsota benzo(a) pirena, benz(a)antracena, benzo(a)flouranten in krizena.

O pogosto dvomljivi hrani, ki je na prodaj v slovenskih trgovinah, smo pisali že pred mesecem dni v članku Prodajajo nam nevarno hrano: vse več odpoklicev izdelkov s trgovskih polic zaradi okužbe s salmonelo ali drugimi bakterijami. ZPS pa je pred slabima dvema tednoma objavila rezultate raziskave pakiranih čevapčičev, ki je morala marsikomu odpreti oči. V tovrstnih čevapčičih namreč ni vselej samo meso – poleg soli in začimb proizvajalci dodajajo še različne dodatke, recimo bambusove in grahove vlaknine ter sladkor, večini predpakiranih čevapčičev pa so dodani še antioksidanti.