5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

lara-jankovič Odkrito.si

Lara Jankovič - Čutila sem duhove mrtvih

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija menja: čiščenje nadzornega sveta SDH, ob položaj tudi nekdanja evropska poslanka SDS Jordanova

Deli na:
Koalicija menja: čiščenje nadzornega sveta SDH, ob položaj tudi nekdanja evropska poslanka SDS Jordanova

Romana Jordan - Foto: Primož Lavre

Poslanci so na včerajšnji izredni seji na predlog vlade iz nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja. Omenjena po navedbah vlade ne izpolnjujeta pogojev, ki izhajajo iz zakona o SDH. Odpoklicu so ostro nasprotovali v opoziciji.

Odpoklic Emeršiča so poslanci potrdili z 52 glasovi za in 24 proti, Cizlja pa s 53 za in 25 proti.

Kot je v DZ pojasnila predsednica mandatno-volilne komisije Janja Sluga, Emeršič po navedbah vlade ne izpolnjuje pogoja iz zakona o SDH, po katerem član nadzornega sveta holdinga ne sme biti v poslovnem razmerju z gospodarsko družbo s kapitalsko naložbo države ali z njo povezano družbo. Emeršič je 22. aprila 2021 nastopil položaj direktorja 2TDK.

Cizelj pa, kot je vladno utemeljitev povzela Sluga, že v času imenovanja ni izpolnjeval pogojev zakona, ki določajo, da mora imeti član nadzornega sveta SDH najmanj 10 let ustreznih delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb in pri svojem delu dosega dobre, primerljive rezultate.

Odpoklicu nadzornikov so ostro nasprotovali v opozicijskih NSi in SDS. "Samo tri tedne je bilo treba počakati, da se je svoboda izkazala za nekaj čisto drugega, kot je bilo napovedano. Namesto svobode imamo sezname javnih uslužbencev za odstrel," je opozoril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.Kot je dodal, imamo namesto strokovnega kriterija takšne odpoklice, kot smo jim priča danes. "Ljudi postaja strah za svoje službe, za to, ali bodo lahko preživeli svoje družine, svojce, sebe," je dejal.

Anžeta Logarja iz SDS pa "izredno žalosti", kar se dogaja v zadnjem času. Kot je ocenil, vlada izvaja pohod na praktično vse institucije v državi. "Številni odlični posamezniki so bili postavljeni na sramotilni steber, ker je nekdo mislil, da če je zmagal, si lahko dovoli vse," je dejal.

Medtem pa so v javnosti zaokrožile neuradne informacije, da bi lahko na četrtkovi popoldanski seji nadzornega sveta SDH, na kateri bo govora o domnevno spornem imenovanju Tomaža Kokota na čelo Pošte Slovenije, sporazumno odstopil tudi prvi mož SDH Janez Žlak.

DZ je medtem na izredni seji včeraj tudi sledil sklepom mandatno-volilne komisije in z mesta predsednice sveta Agencije za energijo razrešil Romano Jordan, namesto nje pa imenoval Franca Žlahtiča. Prav tako so za člana sveta Javne agencije za varstvo konkurence imenovali Istoka Prodana in Mirjano Rozman.