Revija Reporter
Slovenija

Prodajajo nam nevarno hrano: Spar umika jabolčni čips z rakotvornim toksinom!

B. K.
8 1.408

17. apr. 2022 6:00

Deli na:

Jabolčni čips (fotografija je simbolčna).

Revija Zarja

Po alarmantnem odpoklicu Kinder jajčk zaradi možnosti okužbe s salmonelo, zdaj iz trgovine Spar Slovenija umikajo lastno blagovno znamko Spar jabolčni čips.

Do odpoklica, o katerem je seznanjena Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je prišlo, ker je v čipsu prisotna previsoka vrednost toksina patulin. Proizvajalec izdelka z rokom uporabnosti do avgusta letos, ki ga je mogoče vrniti na mesto prodaje, je podjetje Hrib iz Dobja pri Planini.

Patulin nastaja iz različnih plesni. Najpogosteje ga najdemo v gnilih jabolkih in izdelkih iz jabolk (sokovi, marmelade, jabolčniki), odkrit je še v drugih sadežih, v češnjah, borovnicah, slivah, bananah, jagodah, grozdju… Glivična rast, ki vodi v nastajanje patulina, je najpogostejša na poškodovanih plodovih. Najdemo ga lahko tudi v zrnih, kot so ječmen, pšenica, koruza ter v njihovih predelanih proizvodih in v školjkah.

Čeprav patulin ne sodi med močne strupe, ga je Svetovna zdravstvena organizacija uvrstila med genotoksike, torej je lahko rakotvoren. Njegovemu nastajanju se je mogoče izogniti z dobro kmetijsko prakso: skrbnim umivanjem in odstranjevanjem gnilih in poškodovanih jabolk.