mh370, malezijsko letalo Svet24.si

Bodo eni največjih skrivnosti letalske industrije...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

exatlon Njena.si

Exatlon: Zmagovalca Franko Bajc in Marjanca ...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Slovenija

LMŠ želi s svojo novelo zakona o državnem tožilstvu upočasniti možnost odpoklica pravkar delegiranih evropskih tožilcev

Deli na:
LMŠ želi s svojo novelo zakona o državnem tožilstvu upočasniti možnost odpoklica pravkar delegiranih evropskih tožilcev

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Poslanska skupina LMŠ je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o državnem tožilstvu, s katero želijo po navedbah predsednika stranke Marjana Šarca upočasniti sprejemanje vladne novele, katere "cilj je uzakoniti odpoklic pravkar delegiranih evropskih tožilcev".

Potem ko je kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) v sredo imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, je namreč ministrstvo za pravosodje v vladni postopek vložilo predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu.

Z njim naj bi omogočili, da bi lahko ministrstvo samo predlagalo kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev, katera imena bodo posredovana evropskemu javnemu tožilstvu, pa bi imela vlada in ne več državnotožilski svet.

Z novelo naj bi tudi omogočili odpoklic obeh delegiranih tožilcev. V prehodnih določbah predloga ministrstvo predlaga, da mora vlada najkasneje v treh mesecih od uveljavitve zakona evropskemu javnemu tožilstvu predložiti listo kandidatov za evropska delegirana tožilca. S tem pa, kot piše v predlogu, ne bodo več potrebne storitve evropskih delegiranih tožilcev, ki sta bila predlagana po sedanji zakonodaji, to sta Frank Elerjeva in Oštir.


Oba sta bila sicer kandidata od samega začetka procesa, ki je trajal več kot eno leto. Predlog za njuno imenovanje je bil glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, a ju je EPPO imenoval za poln mandat kot vse ostale evropske delegirane tožilce.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je v sredo po imenovanju obeh slovenskih delegiranih tožilcev sicer dejal, da si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO.

Kljub temu temu pa je ministrstvo v sredo v nujni postopek za obravnavo na vladi vložilo predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu.

Na to vladno potezo so se odzvali v LMŠ, kjer so v parlamentarno proceduro vložili svoj predlog novele. Pri tem je Šarec na družbenem omrežju Twitter priznal, da so to storili zgolj z namenom upočasnjevanja napovedane vladne spremembe. Kakšne spremembe predlagajo v LMŠ, še ni znano, dodatna pojasnila je pričakovati čez dan.

Loading...