Revija Reporter
Svet

Bizarno: Uboga Trumpova svetovalka ujeta med moža, ki predsednika zmerja z rasistom, in Trumpa, ki njenega moža označuje za zgubo

M. M.

22. sep. 2019 6:00 Osveženo: 8:04 / 22. 9. 2019

Deli na:

Kellyanne in George Conway.

Reuters

Ko se je Kellyanne Conway, svetovalka ameriškega predsednika Donalda Trumpa, sprehodila po rdeči preprogi pred slavnostno večerjo v čast avstralskega premierja Scotta Morrisona, je njen mož George Conway na Twitterju napadal Trumpa in pozival k odpoklicu predsednika.

Conwayjeva je danes že malo zbledela zvezda Trumpove ekipe, a svojemu šefu je še vedno zvesta in v vsakem trenutku ga je pripravljena braniti. Če je treba, tudi pred svojim možem.

George Conway je bil leta 2017 med kandidati za položaj v Trumpovi administraciji, a položaja na pravosodnem ministrstvu ni dobil. Leto kasneje se je prelevil v ostrega kritika Donalda Trumpa in početja njegove administracije. Ravno na dan, ko se je njegova žena udeležila večerje v Beli hiši, je Conway v kolumni v časniku Washington Post kongres pozval k »impeachmentu« (odpoklicu) Trumpa – vaša dolžnost je, da ga ustavite, je pisal.

Kongresno zavlačevanje je Trumpa še ohrabrilo, meni Conway, ki piše, da bi moral kongres takoj po objavi poročila Robert Muellerja začeti postopek odpoklica. Ta teden objavljeni očitki, da naj bi Trump julija klical ukrajinskega predsednika Zelenskega in od njega zahteval, naj zaradi domnevno spornih povezav z ukrajinskim podjetjem sproži preiskavo zoper Trumpovega demokratskega izzivalca Joeja Bidena in njegovega sina Hunterja Bidena, so po Conwayjevem mnenju še dodaten razlog za kongresno ukrepanje.

Trump ni zanikal, da bi z Zelenskim govoril o Bidenu, pravi pa, da ni pomembno, o čem sta govorila.

Ko so Trumpa julij letos kritizirali zaradi napada na demokratske kongresnice in mu očitali rasizem, je Kellyanne branila predsednikove izjave o kongresnicah. Nasprotno je njen mož takrat spisal kolumno, ki jo je naslovil »Trump je rasističen predsednik«.

George Conway pravi, da se z ženo doma ne prepirata o politiki in da si namesto tega da duška z napadi na Trumpa na Twitterju. Kellyanne na washingtonskih zabavah pripoveduje šale o zakonskih razprtijah, hkrati pa poudarja, da je soprogu predana.

Ta predanost je bila na nenavadni preizkušnji marca letos. Ko ga je Conway oklical za norca in napisal, da Trump trpi za narcistično osebnostno motnjo, ga je Trump na Twitterju označil za zgubo in moža iz pekla, novinarjem pa je dejal, da »svoji sijajni ženi ne dela usluge«.

Kellyanne  je tedaj izjavila, da se ima predsednik pravico odzvati, ko nekdo trdi, da je duševno bolan, obenem pa je poudarila, da njen mož ni psihiater.

Kljub Georgevim napadom je Trump je do mene spoštljiv, še pravi predsednikova svetovalka. Trdi tudi, da se z moževimi izpadi ne obremenjuje.

Nasprotujoča si stališča zakoncev sprožajo precej čudenja tudi v Washingtonu, kjer različne ideološke opredelitve partnerjev niso redke, se pa zato redko zgodi, da eden od njiju napada šefa drugega in da sta službeno tako neposredno in predvsem javno v konfliktu.

George in Kellyanne Conway sta poročena od leta 2001 in imata štiri otroke. Oba se opredeljujeta kot konservativca.