Revija Reporter
Slovenija

Pahor išče novo službo: lov na mednarodne funkcije ali zaposlitev v gospodarstvu

Igor Kršinar
21 8.628

2. maj. 2021 20:00

Deli na:

Predsednik države Borut Pahor

Primož Lavre

Konec prihodnjega leta se bo iztekel drugi mandat predsednika republike Boruta Pahorja, po katerem svoje funkcije ne bo več mogel ponoviti. Ker bo takrat dopolnil 59 let, še ne bo izpolnjeval pogojev za upokojitev, zato bo moral poiskati novo zaposlitev.

V slovenski in evropski politiki je, kot pravi, ne bo iskal. Možnosti, da bi jo lahko dobil v kateri od mednarodnih institucij, pa so precej majhne, pri tem mu dobro sodelovanje s premierjem Janezom Janšo bolj zapira kot odpira vrata. Neuradno je slišati, da Pahor bolj razmišlja o odhodu v gospodarstvo.

Pišemo, na katere mednarodne funkcije bi lahko kandidiral Pahor in kdo jih trenutno zaseda, kakšne so realne možnosti, da bi jih zasedel Pahor, zakaj na Janševo pomoč ne more računati in kdo v slovenski politiki bi mu lahko odpiral vrata.

Kako uspešne so bile kandidature na mednarodne funkcije slovenskih politikov: zakaj je Tonetu Ropu in Milanu Cviklu uspelo, Danilu Türku, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu pa ne; kam je kandidirala Alenka Bratušek ter kako sta uspela Ivan Bizjak in Gregor Virant; zakaj so hrvaški politiki uspešnejši od slovenskih.

Kaj menijo o Pahorjevih možnosti slovenski diplomati in zakaj po mnenju obramboslovca Vladimirja Prebiliča nihče iz Slovenije nima možnosti, da bi zasedel položaj generalnega sekretarja Nata.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24