Revija Reporter
Svet

V novo leto v senci pandemije

STA

31. dec. 2020 5:55

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Dreamstime

Vstop v novo leto bo letos potekal v senci pandemije covida-19. Javnih praznovanj večinoma ne bo, ponekod pa bodo vseeno pripravili tradicionalne ognjemete, ki razsvetlijo nebo v prvih minutah novega leta.

Ob 11. uri po srednjeevropskem času bodo v novo leto najprej vstopili na Samoi in na tihomorskem otočju Kiribati. Že uro pozneje bodo prihod leta 2020 pozdravili na Novi Zelandiji, ob 14. uri pa v velikem delu Avstralije. Izmed evropskih držav bodo v novo leto prvi vstopili v Grčiji, na Finskem, v baltskih državah in v Romuniji, večji del Evrope pa ob polnoči po srednjeevropskem času.

Na vzhodno obali ZDA, vključno z New Yorkom se bo novo leto začelo v petek ob 6. uri po srednjeevropskem času, sedem ur pozneje pa bosta kot zadnja vanj vstopila sicer nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Kljub pandemiji bodo ponekod vseeno pripravili tradicionalne ognjemete. Eden najveličastnejših bo v Sydneyju, vendar bo zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potekal brez množice gledalcev, ki se običajno zberejo v tamkajšnjem pristanišču. Oblasti so ljudi pozvale, naj si dogajanje ogledajo preko prenosa v živo, zbiranje ob pristanišču namreč ne bo dovoljeno.

Na Tajvanu bodo tudi letos organizirali znameniti ognjemet z nebotičnika Taipei 101. Petminutno predstavo ob 509 metrov visoki stolpnici bo po napovedih organizatorjev popestrilo okoli 16.000 raket.

Tudi v Nemčiji bo letos silvestrovanje potekalo drugače. Nebo nad Berlinom tokrat ne bo zasijalo v tisočih barvah. Poleg prepovedi prodaje pirotehnike namreč ne bo niti ognjemeta nad znamenitimi Brandenburškimi vrati.

V brazilskem Rio de Janeirju letos prav tako ne bo množičnega silvestrovanja. Oblasti so se namreč odločile, da odpovejo ognjemet, mestne plaže pa bodo zaprte za obiskovalce. Prepoved zbiranja velja tudi za znamenito plažo Copacabana, kjer novo leto običajno pričaka več milijonov ljudi.