900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj so slovenske cerkve vse bolj prazne: število vernikov in duhovnikov se krči in stara

Deli na:
Zakaj so slovenske cerkve vse bolj prazne: število vernikov in duhovnikov se krči in stara

Ljubljanska stolnica (fotografija je simbolična). - Foto: Primož Lavre

Objavljamo seznam dvanajstih manjših župnij, ki jih v ljubljanski nadškofiji z novim letom ne bo več, oziroma bodo pridružene (besede ukinjanje se izogibajo) sosednjim.

Število duhovnikov naj bi se po ocenah poznavalcev v prihodnjih dveh desetletjih zmanjšalo za več kot tretjino. Razkrivamo zakaj in kako se zmanjšuje število bogoslovcev.

V koprski škofiji, kjer so radikalno zmanjšali število župnij, so veseli župnij, kjer je združitev prinesla poživitev pastoralnega dela in verskega življenja, a je tudi nekaj takšnih, kjer še ni prišlo do zlitja in je čutiti izjemno (pre)navezanost na upravni naziv župnije.

Murskosoboški škofije je škof Peter Štumpf je pripravil »spiralnega« povezovanja oziroma združevanja župnij: do leta 2034 bo v škofiji predvidoma devet župnij, iz katerih bodo duhovniki pastoralno upravljali področje celotne škofije.


Zakaj v mariborski nadškofije menijo, da proces reorganiziranja župnij zahteva železne živce, veliko potrpljenja in poslušanja in da jih čaka težka bitka?

Pogovarjali smo se s Simonom Potnikom, župnikom moderatorjem Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec, Pameče, Sele in Stari trg. Dva duhovnika živita v Slovenj Gradcu, tretji občasno prihaja sem iz Maribora. Kako so župnišče odprli ljudem in v pastoralo vključili veliko župnijskih sodelavcev?

Ali bo Cerkev, ki je že tako odrinjena na rob družbe, v prihodnosti nevidna, medtem ko bo ateistična družba naglo izginila v islamu, ki pa ni prijazen ne do svobode, ne do ateizma, ne do ženske, ne do drugačnosti in drugih pozitivnih vrednost naše zahodne civilizacije?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24