Revija Reporter
Slovenija

Nesojeni novi Demos: Ozadje vojne med SDS in Novo Slovenijo

Igor Kršinar

28. jan. 2018 20:00 Osveženo: 6:33 / 29. 1. 2018

Deli na:

Ljudmila Novak in Janez Janša v času, ko nista bila več v najbolj prijateljskih odnosih.

Bobo

Dobre štiri mesece pred državnozborskimi volitvami se je razplamtela vojna med SDS in NSI. Slednja ne bo nastopala na javnih tribunah Zbora za republiko, ki deluje pod pokroviteljstvom SDS, temveč sama ponuja programsko koalicijo enakopravnih partnerjev.

V senci tega spopada nastaja mala koalicija novih desnih strank – Združena desnica, v katero želijo pritegniti tudi SLS. Nekatere ankete že napovedujejo volilno katastrofo desnice, na njenem pogorišču pa naj bi zrasla stranka Marjana Šarca.

»Po posvetu v stranki smo se odločili, da NSI ne bo sodelovala na vašem simpoziju, saj tudi sami pripravljamo v prihodnjih mesecih kar precej okroglih miz o podobnih temah. Ne glede na to vam želimo dobro razpravo o novi viziji slovenske države. Vse dobro in lep pozdrav,« je predsednica NSI Ljudmila Novak odpisala Francetu Cukjatiju, predsedniku Zbora za republiko.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o simpozijih, ki so sprli NSi in SDS; kako Nova Slovenija noče biti v navidezni desnosredinjski koaliciji, ki bo nastala pod okriljem Zbora za republiko; o "incidentih" na prireditvah desnosredinskih strank, kjer so nastopili predstavniki NSi; o manipulaciji iz Delove tovarne laži; kaj o "novem Demosu" pravi Marjan Šarec; zakaj NSI ni takoj demantirala napačnih zapisov v medijih; kako SDS lahko sodeluje z vsemi, NSI pa ne bi smela; kako je na desnici veliko malih in nobene sredine; kakšne so možnosti za desno koalicijo.