Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zakaj tone Janez Janša in z njim vsa desnica

Deli na:
Zakaj tone Janez Janša in z njim vsa desnica

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Minulo soboto je Janševa SDS s slavnostno akademijo praznovala 30-letnico obstoja. Ob tej priložnosti je v biltenu SDS, reviji Demokracija, izšel dolg intervju z Janšo, v katerem je prvak SDS kar pokal od samohvale. Še obsežnejše nekritične samohvalnice sebi in svoji SDS je Janša predstavil v govoru na sobotni slavnostni akademiji.

Če pustimo ob strani v nebo vpijoča protislovja, je šlo za eno samo neskončno hvalnico samemu sebi, saj je Janša ob obletnici v prvi vrsti sporočal, kako dobro dela Janša. Ne samo tukaj in zdaj, temveč skozi celotno tranzicijo. Zato je desnice po vsakih volitvah manj.

Pred evropskimi volitvami slovenski desnici po projekciji evropskega parlamenta iz začetka marca zelo slabo kaže: namesto petih poslancev iz 2014 se ji zdaj obetajo zgolj dva od osmih. Res je, z volitvami prihaja čas bistrenja, a ne takšnega, kot si ga Janša predstavlja. Čas je, da se Janša s svojo SDS zbistri!

Namesto resne analize pesimistične stvarnosti, da so v zadnjih letih volitve vedno dan žalovanja za slovensko desnico, je Janša v intervjuju in v slavnostnem govoru predstavil »alternativna dejstva«. Če ne bo šlo drugače, bo treba zamenjati volivce – ki jih Janša kritizira, češ da niso zmožni razmišljati en korak dalje.

Dejstvo je, da je Janša tisti, ki tega ni zmožen, sicer si ne bi med predsedniško kampanjo 2017 zakuhal godlje s Šarcem. Zakaj je takrat javno podpiral Šarca in ga pomagal spremeniti v politično pošast, v nekakšnega Šarecsteina? Zanj Janša danes pravi, da bi bilo bolje, če bi Šarec premagal Pahorja na predsedniških volitvah, potem danes ne bi bili, kjer smo, da bi tako povzročil manj škode. S tem je Janša verjetno hotel reči, da bi potem on sestavil vlado po relativni zmagi na volitvah 2018.

Janša se seveda moti, saj bi glede na zakonitosti slovenske politike Šarca nadomestil kdo drug. Na levici nenehno producirajo nove obraze, medtem ko na desnici fenomen kot Šarec ni možen prav zaradi Janše in njegovih medijev, ki ne samo da sistematično uničujejo obstoječe desne stranke, temveč tudi onemogočajo vznik kakršnih koli novih desnih strank ali novih obrazov. To je verjetno tisti demokratični suficit, o katerem je govoril Janša, ko je Šarcu očital »demokratični deficit«?

Dejstvo je, da Janševa SDS izkazuje veliki »primanjkljaj« kot največja opozicijska stranka, saj svoje naloge nadzora oblasti ne opravlja najbolje. To smo lahko videli prejšnji teden iz odzivov SDS ob najbolj vroči politični temi – rebalansu proračuna. V stranki so kot molitev zdrdrali očitke fiskalnega sveta in Evropske komisije o pretirani državni porabi Šarčeve vlade. Hkrati niso povedali, kje v proračunu bi morali začeti varčevati, temveč so nasprotno predlagali bodisi višanje državne porabe ali zgolj njeno drugačno prerazdelitev.

Janša je v intervjuju za Demokracijo povedal enako kot Šarec v intervjuju za Mladino – da je prav, da se v času debelih krav troši in deli. Pač, Šarec sledi Janševi razsipniški doktrini iz njegove prve vlade 2004–2008, ko je Janša vladal po pogubnem načelu: v času debelih krav je treba deliti in ne varčevati!

Problem je v tem, da pri Janši in njegovi SDS dejstva niso dejstva, temveč se vsakič znova prilagajajo danemu kontekstu in jih celo obračajo na glavo. Tako so se večji del 30-letnega obstoja borili proti udbomafiji, nato so pod vplivom Trumpa presedlali na boj proti globoki državi in vabijo na čevapčiče nekdanje sodelavce Udbe. Kdor na to opozori, je sam udbovec, del udbomafije ali pa dela za globoko državo!

Janša očita drugim potvarjanje zgodovine, sam pa to nadvse rad počne. V intervjuju za Demokracijo se tako spreneveda, da je »nekdo« zrušil Demos in Peterleta. Saj je vendarle prav Janša podprl konstruktivno nezaupnico proti Peterletu in tudi kot minister sodeloval v prvih dveh Drnovškovih vladah.

Hkrati se ob 30-letnici stranke v Demokraciji hvalijo, da so stranka, ki ji je vedno šlo »za stvar«. Za katero stvar je torej šlo Janši in SDS? Sodeč po njihovi 30-letni zgodovini predvsem za sistematično uničevanje desnice, da bi bili Janša in SDS prva in edina na desnici. Janša se v svojih zadnjih spisih opozarja na sistem prvorazrednih, sam pa se vseskozi trudi, da bi bili zgolj on in njegova SDS prvorazredna stranka na desnici, vse druge pa so lahko kvečjemu drugo- ali tretjerazredne. Ali še najbolje: propadle in neobstoječe.

Janša očita drugim potvarjanje zgodovine, sam pa to nadvse rad počne. V intervjuju za Demokracijo se tako spreneveda, da je »nekdo« zrušil Demos in Peterleta. Saj je vendarle prav Janša podprl konstruktivno nezaupnico proti Peterletu in tudi kot minister sodeloval v prvih dveh Drnovškovih vladah.

Na splošno ima Janša vedno večje težave z zgodovino. Zaradi njegove podpore Matteu Salviniju in Antoniu Tajaniju v zvezi s spornimi izjavami glede fojb je SDS doživela hud padec podpore v javnomnenjskih anketah. A se Janša s svojo SDS se nad tem ni zamislil, temveč je začel takoj opletati z »napumpanimi« anketami. Obenem še bolj podpira Salvinija pod geslom »Salvini do groba« ter napada vsakogar, ki se kritično izrazi o tem nacionalističnem skrajnežu in očitnemu sovražniku Slovenije.

Janševi zgledi vlečejo. Tako naj bi Bernard Brščič, eden od ideologov SDS in kolumnist na spletnem portalu SDS, Nova24TV, na prihajajočih EU volitvah kandidiral na listi pro-salvinijske izdajalske, pardon, domovinske stranke! Hkrati Janša na dolgo in široko razpreda o resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, da je sam proti vsem totalitarizmom, in napada tiste pri nas, ki ne obsodijo komunističnega. V isti sapi še naprej podpira novega Mussolinija Salvinija, ki želi spet Italijo do Postojne, in Tajanija, ki odkrito hvali Mussolinija. To je povsem skregano z zdravo pametjo in domoljubjem!

Ko udari ob beton neljube realnosti, se Janša že celo kariero zateka k metanju dimnih bombic za odvračanje pozornosti. V to kategorijo bi lahko uvrstili tudi govorico o Janševi kandidaturi za poslanca EU, o čemer se že nekaj časa šušlja. Nekateri so ob plasiranju te govorice to razlagali kot priložnost, da Janša unovči svojo politično kariero in na račun politike postane milijonar. Spet drugi so se razveselili, da bi se s tem znebili Janše in da se bo v primeru izvolitve umaknil iz Slovenije.

Da gre za tipično Janševo taktiziranje, smo lahko videli v nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV Slovenija, ko Janša ni hotel odgovoriti na vprašanje o svoji kandidaturi na prihajajočih EU volitvah. Ankete nam ponujajo še en možen odgovor. Če bo Janša res kandidiral za EU poslanca, bo s tem jasno pokazal, da SDS vse bolj teče voda v grlo in da skuša s svojo kandidaturo preprečiti brodolom svoje stranke na EU volitvah.