feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

Skrivnosti zbrane druščine na predstavitvi knjige oznovca Zdenka Roterja

Deli na:
Skrivnosti zbrane druščine na predstavitvi knjige oznovca Zdenka Roterja

Tik pred novinarsko predstavitvijo knjige Usodne prevare poražencev in zmagovalcev v Drama Kavarni. Milan Kučan, Niko Toš in avtor Zdenko Roter. - Foto: Primož Lavre

Tri knjige je potreboval kapetan Ozne, profesor sociologije religije in svetovalec predsednika Milana Kučana Zdenko Roter (1926), da se je izpovedoval – a se ni spovedal. S tretjo knjigo Usodne prevare poražencev in zmagovalcev, predstavil jo je prejšnjo sredo v Drama Kavarni, končuje svoja spominjanja – kot zatrjuje nepreklicno.

Kam ga je padanje mask, ki naj bi si jih strgal z obraza in naj bi ugledali pravi obraz, pripeljalo?

Januarja 2018 se je kakimi desetimi uglednimi izobraženci pogovarjal o njegovi drugi spominski knjigi Pravi obraz. S Tinetom Hribarjem (piscem spremne besede) sta se znašla na nekakšni zatožni klopi. Kaj ni šlo v račun »stricem iz ozadja«?

Nekaj tednov po tem pogovoru ga je srečal eden od ožjih sodelavcev iz časov predsedovanja Milana Kučana in mu v obraz zabrusil v nekaj zanj hudo grdega obraz.


Zakaj glavne akterje sprave na državni ravni vidi v strankah SLS, NSI in SD? Vztraja, da ima na krščanski strani velik del odgovornosti Katoliška cerkev, ker je bila po njegovih besedah predvojni in ne samo medvojni ključni pobudnik protikomunističnega boja in vojaškega spopadanja s partizansko vojsko. Zakaj Cerkev zavrača, da bi bila »stranka v postopku« sprave?Podpis Zdenka Roterja krasi anketne liste številnih sodelavcev Udbe iz duhovniških vrst, je zapisala zgodovinarka Tamara Griesser Pečar. Zakaj je odklonil njeno povabilo k sodelovanju pri raziskavi, po kateri je nastala obsežno delo Cerkev na zatožni klopi?

V zgodnjih devetdesetih letih je nekdanji kapetan Udbe zavrnil tudi pričanje pred t. i. Polajnarjevo parlamentarno komisijo za raziskovanje povojnih pobojev.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24

loading...
Loading...