Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prodaja knjig v Veliki Britaniji narasla, pri Biblosu devetkrat višje zanimanje za e-knjige

Deli na:
Prodaja knjig v Veliki Britaniji narasla, pri Biblosu devetkrat višje zanimanje za e-knjige

Slika je simbolična. - Foto: Shutterstock

Prodaja knjig je v Veliki Britaniji v času koronavirusa narasla, saj so prebivalci po pisanju The Guardiana ugotovili, da imajo dodaten čas. V zadnjem tednu se je za 35 odstotkov povečala prodaja knjig z mehkimi platnicami. V Sloveniji pa je spletna knjižnica Biblos v zadnjih dneh zabeležila devetkrat višje povpraševanje po izposoji e-knjig.

Knjigarne v Veliki Britaniji poročajo o znatno povečani prodaji daljših romanov in klasičnega leposlovja. V tednu, ko je največja britanska knjigarniška veriga Waterstones dokončna zaprla svoje trgovine, potem ko so se zaposleni pritoževali, da se počutijo ogrožene zaradi koronavirusa, je njena internetna prodaja v enem tednu poskočila za 400 odstotkov.

Znatno je poskočila prodaja klasik in pogosto brezčasnih naslovov, kot so Sto let samote in V času kolere Gabriela Garcie Marqueza, Ljubljena Toni Morrison, Veliki Gatsby Francisa Scotta Fitzgeralda in Stekleni zvon Sylvie Plath.

Iz Waterstones poročajo tudi o povečani prodaji modernih klasikov, pri čemer prednjači uspešnica Hilary Mantel The Mirror and the Light, med njimi pa so tudi Donna Tartt s Skrivno zgodovino in Liščkom, David Foster Wallace s knjigo Infinite Jest in Hanya Yanagihara s knjigo A Little Life.

Dobro se prodajajo tudi distopične zgodbe, zlasti Deklina zgodba Margaret Atwood, 1984 Georgea Orwella in Krasni novi svet Aldousa Huxleyja.

Tudi iz podjetja Nielsen BookScan, ki meri prodajo knjig v Veliki Britaniji, poročajo, da po vsej državi narašča prodaja Tolstojevega romana Vojna in mir, Gospodarja prstanov J. R. R. Tolkiena in prvega dela Iskanja izgubljenega časa Marcela Prousta.

"Naša uspešnica je Hilary Mantel - teh 900 strani se ne zdi več zastrašujočih in gre zelo dobro," je povedala predstavnica Waterstones Bea Carvalho.


V celoti je prodaja fizičnih knjig po podatkih Nielsna v tednu do sobote, 21. marca, narasla za šest odstotkov. Pri tem je za 212 odstotkov narasla prodaja naslovov za domače učenje, za 77 odstotkov prodaja šolskih knjig in študijskih vodičev ter za 35 odstotkov prodaja leposlovja. Za 38 odstotkov se je povečala tudi prodaja knjig o umetnosti in obrteh.

Po drugi strani je prodaja faktografskih del za odrasle upadla za 13 odstotkov, saj bralci po pisanju The Guardiana iščejo tolažbo v namišljenih svetovih.

"Podatki o prodaji namigujejo na to, da se prebivalci Velike Britanije resnično pripravljajo na daljše obdobje izolacije," je povedal Philip Stone iz podjetja Nielsen.

Slovenija pa je v teh dneh priča razmahu branja elektronskih knjig. Kot so sporočili iz založbe Beletrina, največja spletna knjižnica Biblos v času od zaprtja splošnih knjižnic in knjigarn dnevno beleži devetkrat večje povpraševanje po izposoji e-knjig, ki se približuje številki 3000, zaznava pa tudi velik porast novih uporabnikov.

Po besedah Marka Hercoga, tehničnega direktorja Beletrine, so s 300 povprečnih dnevnih izposoj pred kriznimi razmerami prišli na skoraj 2700 izposoj v enem dnevu, velik del tega predstavljajo novi uporabniki. V povprečju je bilo na tedenski ravni uporabnikov prej okrog 1000, prejšnji teden je njihovo število naraslo na 2000, zdaj pa se že približujejo številki 5000 tedenskih uporabnikov.

Tehnična ekipa Beletrine ima tako polno dela, saj mora servisirati devetkrat večje povpraševanje oziroma promet, najbolj zahtevna pa je podpora novim uporabnikom, ki sistema še ne obvladajo, so sporočili iz Beletrine.

Knjižnica Biblos je brezplačna za vse člane splošnih knjižnic. V njej lahko kupujejo ali si izposojajo. Trenutno lahko izbirajo med 3838 naslovi. Dobrih 80 odstotkov knjig je v slovenskem jeziku. Biblos je nastal pred sedmimi leti v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami in Institutom informacijskih znanosti Izum.