Revija Reporter
Slovenija

Koronavirus: Ne prenaša se prek živine ali živil

STA

28. feb. 2020 11:12 Osveženo: 11:17 / 28. 2. 2020

Deli na:

Slika je simbolična.

dreamstime

Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. Na NIJZ ocenjujejo, da je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno. Podatkov o tveganju pri uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa je tveganje majhno.

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus prenašal s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova, denimo sadje in zelenjavo, temeljito opere, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Humani koronavirusi ponavadi niso stabilni na suhih površinah in se inaktivirajo v roku nekaj ur do dni. Ni še točnih podatkov, koliko časa na suhih površinah preživi novi koronavirus, po nekaterih virih lahko preživi devet dni.

Živali lahko izločajo virus v okolico z izdihanim zrakom in izločki. Teoretično bi se človek lahko okužil od živali, vendar je zaenkrat znanih premalo podatkov, da bi lahko potrdili, iz katerih živali so se ljudje okužili. Nekateri viri sicer kažejo, da virus izvira iz netopirjev.

Zaposlenim v živilski industriji se svetuje, naj upoštevajo splošna priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni.

Zaposleni v živilskih obratih pa naj ločeno shranjujejo in pripravljajo surova živila npr. meso in ostala toplotno obdelana živila, redno čistijo opremo in površine, ki so bile v stiku s surovimi živili, sproti odstranjujejo embalažo, v kateri so bila surova živila, in živila dobro toplotno obdelajo, zlasti hitro kvarljiva živila, še svetujejo na NIJZ.