dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

veronika ročeva Svet24.si

"Otroci so umrli tu"; Rusinja z razgaljenimi ...

krebuljica Petisvet.si

Za skromnostjo rastline se skriva velikanska moč

Rovan Svet24.si

»To ni smola, to je nepripravljenost na razmere«

Maja Djukanović Svet24.si

V Srbiji veliko zanimanja za učenje slovenščine

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

miha b Njena.si

Miha Božič po snemanju spoznal posebno dekle

Slovenija

Kakšna naj bo nova stranka, ki jo potrebuje Slovenija? Odgovor išče Katedrala svobode Dimitrija Rupla in Petra Jambreka

Deli na:
Kakšna naj bo nova stranka, ki jo potrebuje Slovenija? Odgovor išče Katedrala svobode Dimitrija Rupla in Petra Jambreka

Foto: Bobo - Peter Jambrek in Dimitrij Rupel

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? O tem se bodo v četrtek pozno popoldne (10. januarja), predvidoma brez udeležbe javnosti, spraševali razpravljavci Katedrale svobode, novega intelektualnega foruma politične in intelektualne desne sredine.

Na to vprašanje bodo odgovor v razpravi, ki jo bo vodil dr. Peter Jambrek, najprej iskali dr. Matej Avbelj, dr. Dimitrij Rupel, dr. Žiga Turk, Tomaž Zalaznik in dr. Jure Zupan. V vabilu so del odgovora že nakazali: »O tem (potrebi po novi stranki, op. a.) ne dvomimo. Ampak kakšno in zakaj?«

Kot so zapisali pobudniki Katedrale svobode (Peter Jambrek, Matej Avbelj, Romana Jordan, Majda Pučnik, Dimitrij Rupel, Tomaž Zalaznik in Jure Zupan)je Konvencija za nacionalni program združenje osebnosti iz sveta kulture, znanosti, podjetništva in politike. Njen namen je razprava in soglasje o programskih točkah nacionalnega programa za sproščeno in svobodno Slovenijo. Ikona Konvencije je Katedrala svobode, Plečnikova upodobitev slovenskega parlamenta, razumljena kot slovenska akropola in kot simbol slovenske državnosti. Prvi pobudniki Katedrale svobode so podpisniki Odprtega pisma Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Romana Jordan, Matej Avbelj in Tomaž Zalaznik, ki so v povolilnem času avgusta 2018 predstavili idejo razvojne koalicije in reformne vlade, pridružila sta se jim še Majda Pučnik in Jure Zupan.

O imenih še drugih vabljenih so organizatorji skrivnostni, razprave pa se bodo udeležili ljudje iz podjetniških in zdravstvenih vrst. Oboji so namreč »na udaru«. Prvi zaradi koalicijskega sporazuma vlade Marjana Šarca, ki ga je sooblikovala »partnerska« stranka vladnih stranka Levica (naj spomnimo na odzive podjetnikov Iva Boscarola in Igorja Akrapoviča ter na odprto pismo Kluba slovenskih podjetnikov), in drugi zaradi nenehne pretnje po ukinitvi oziroma omejevanju koncesij.

Kot nam je dejal eden od sklicateljev, je njihov cilj tudi spodbuditi premislek pri predsedniku najmočnejše stranke (opozicije) Janezu Janši oziroma t. i. desnici: »Ja, državo je treba imeti, a ne zato, da se jo poveličuje, potrebujemo jo zaradi skrbi za državljane. Morala bi imeti ugled v tujini, saj s svojim ugledom mnogo volje služi državljanom, privlači tuje naložbe … Desnica bi morala premisliti ali retorika domoljubja in osamosvojitve evforije v resnici prinaša »dobiček«. Ljudi zanima, kako politika ureja stvari, ali zna poskrbeti na primer tudi za zdravstvo.«

Pobudniki Katedrale svobode ima svoje akademske kariere oziroma druge načrte, zadržani so do operativne strankarske politike, v kateri je večina od njih že bila. Pa vendar: »Govoriti, da predstavlja zametek nove stranke je na pol res in na pol ne. Najbrž pa je res potrebna nova stranka, politike se brez strank ne da spreminjati,« nam je dejal eden od pobudnikov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...