Revija Reporter
Slovenija

Saj ni res, pa je! Cvetober levosučnih intelektualk v bran opiti voditeljici Odmevov

Nenad Glücks

24. okt. 2017 15:19 Osveženo: 15:38 / 24. 10. 2017

Deli na:

Od slovenske humanistične in družboslovne elite (elite najprej po nazivih in položajih, ne po intelektualnih dosežkih) smo že navajeni na skrajno politično servilnost, nekritičnost in navijaštvo. A tokrat so se doktorice spustile na samo dno etike in morale.

Gre seveda za podpornice takoimenovane trde levice. Privilegirane tovarišice (in kakšen tovariš) s FDV, Filozofske fakultete ter iz raznih civilnih združenj, podprtih z denarjem davkoplačevalcev, so si privoščile nekaj najbolj gnusnega.

Na čelu z dr. Milico Antić Gaber s Filozofske fakultete so namreč zbrale podpise v podporo novinarki TV Slovenija Tanji Gobec, ki je nedavno povzročila razburjenje v javnosti, saj je opita vodila oddajo Odmevi. Pri tem celo zavajajo s trditvami, da naj bi Gobčeva po oddaji doživela javni linč.

Najprej glede »javnega linča«. Prav pri Reporterju smo jasno objavili, da je bila voditeljica pri vodenju Odmevov pijana in da jo je pred oddajo treznila Miša Molk. Ne glede na to, da je med oddajo zelo očitno kazala znake opitosti, tu se najbrž le ne gre sprenevedati, da ni bilo tako, smo bili pri obravnavi teme zelo previdni.

Pri svojih virih na RTV smo preverili, za kaj je šlo, in potrdili so nam, da je bila novinarka res pijana, da je imela zadah po alkoholu, da so jo treznili. Zgodba o vplivu protibolečinskih tablet, kar je pristojnim na RTV razlagala sama, so iz trte zvite. Povsem mogoče, da jemlje tudi protibolečinske tablete, a protibolečinske tablete nimajo vonja po alkoholu in seveda nimajo takšnih stranskih učinkov.

Izjemna manipulacija pa je, da intelektualke leve politične provenience pišejo o incidentu Gobčeve, kot da gre za »napako, ki se lahko zgodi vsakemu«.

Skratka, prav Reporter je že od vsega začetka najbolj podrobno poročal o incidentu, pri čemer je bilo to poročanje daleč od linča. Mar bi morali biti vsi kar tiho in ne omenjati, da je šlo za pijanost, kot je to žal storila večina slovenskih medijev!?

Izjemna manipulacija pa je, da intelektualke leve politične provenience pišejo o incidentu Gobčeve, kot da gre za »napako, ki se lahko zgodi vsakemu«. Ne drage dame, to se ne more zgoditi vsakemu. Tistemu novinarju, ki v službi ali pred službo ne pije, se to nikoli ne more zgoditi. Lahko se mu zgodi, da slabo vodi Odmeve, da je neskoncentriran, ni dovolj pripravljen… To se zgodi, gre za napake. Da se pri polni zavesti opiješ, preden stopiš pred nekaj sto tisoč gledalcev, pa ni napaka.

Če kirurg opit pristopi k operaciji, ali voznik opit sede za volan, to ni napaka. Seveda na srečo pri opitem voditelju Odmevov ne morejo nastati tragične posledice, kot pri omenjenima primeroma. Trpi pa profesionalnost in ugled javne televizije, ki se ponaša z visokimi standardi in te standarde tudi vsak mesec plačujemo z 12,75 evrov vsak.

In v tem primeru tudi ni šlo za nekaj nepričakovanega. Tanja Gobec ima težave z alkoholom že več let, to nam je potrdilo več zelo zanesljivih virov s televizije. Žal si tega noče priznati, zato bi toliko bolj pričakovali, da bi stvari v roke prijeli njeni nadrejeni na RTV in preprečili takšne dogodke. Če je novinarka potrebna zdravljenja alkoholizma, jo morajo na to napotiti. Da niso ukrepali, pač pa so jo postavili celo na izredno izpostavljeno in stresno mesto voditeljice Odmevov, priča, da so stvari na RTV neurejene. S tem so vsekakor soodgovorni za to blamažo.

Vprašanje je, zakaj so se intelektualke zdaj odločile za tako bizarno podporo. Stavim, da tega ne bi storile, če bi šlo na primer za voditeljico Odmevov Rosvito Pesek. Tedaj ne bi bilo nobene podpore, niti ne bi opravičevale »napake«. Imamo očitno prvorazredne novinarje(ke) in ostale. Tukaj pa smo že pri politični, ali, če hočete, svetovnonazorski opredeljenosti.

Pri Gobčevi je iz njenega dela, obravnavanja tem, razvidno, da ji je bližje levica. A svoje delo je tudi po mojem mnenju opravljala korektno. Ne vedno, a večinoma. To sem tudi zapisal ob poročanju o njenem incidentu. Drži, da je bila na teme relativno dobro pripravljena, poznavalka predvsem področij notranje politike in pravosodja. Ne drži pa, da se je »z vodenjem Odmevov spoprijemala več kot uspešno«, kot pišejo intelektualke.

Teh doktoric ni bilo nikjer, ko so na dan prišli prisluhi, kako je ljubljanski župan Zoran Janković v zameno za zagotovitev službe od farmacevtke zahteval in dobil seks.

Kljub vsemu je tu med štirimi sedanjimi voditelji (bila) najšibkejši člen. Enostavno nima karizme voditeljice. Da jo levosučne intelektualke zdaj tako poveličujejo in opravičujejo njeno ravnanje, govori kvečjemu v prid temu, da je za trdo levico očitno zelo primerna. Kar za novinarja, ki naj bi bil nepristranski, ni najboljša referenca.

Na koncu še nekaj o tej žalostni združbi »podpornic«. Teh doktoric ni bilo nikjer, ko so na dan prišli prisluhi, kako je ljubljanski župan Zoran Janković v zameno za zagotovitev službe od farmacevtke zahteval in dobil seks. Ob pisanju članka o tem sem dr. Milico Antić Gaber celo izrecno prosil za odziv, pa je ostala nema!

Prav tako jih ni bilo nikjer, ko je Milan Kučan novinarko Pop Tv Vero Lađić, ki mu je postavila novinarsko vprašanje, seksistično vprašal nazaj, ali je že poročena, in ji po nikalnem odgovoru zabrusil, naj se ukvarja s tem. Vse te intelektualke so tedaj molčale. Kot še mnogokrat, ko bi morale spregovoriti v zvezi s stanjem v družbi.

Njihov intelektualni napor, ki se sproža izrazito selektivno, skrajno politikantsko in pristransko, jih v bistvu diskvalificira kot domnevno akademsko smetano družbe. Še več, njihovo ravnanje je naravnost zavržno.

Podpisane in podpisani v podporo novinarki RTV Slovenija Tanji Gobec
Dr. Milica Antić Gaber, Dr. Jasna Podreka, Mag. Nataša Briški, urednica Metine liste, Mojca Dobnikar, Miha Marinc, Dr. Damjan Mandelc, Dr. Anja Zalta, Dr. Veronika Tasner, Dr. Suzana Tratnik, Dr. Ana Cergol Paradiž, Mag. Lea Vrečko, Eva Gračanin, Dr. Rozman Sara, Maja Plaz, predsednica društva SOS Telefon, Dr. Roman Kuhar, Neja Blaj Hribar, Katarina Bervar Sternad, predsednica PIC, Sara Pan, novinarka Radia AGORA 105.5, Mag. Jelena Aleksič, Ženski lobi Slovenije (ŽLS), Dr. Živa Humer, Dr. Maca Jogan, Dr. Majda Hrženjak, Društvo za nenasilno komunikacijo, Katja Zabukovec Kerin, Dr. Barbara Rajgelj, Dr. Tanja Oblak Črnič, Dr. Marta Verginella, Dr. Svetlana Slapšak, Dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, Dr. Alenka Švab, Dr. Aleš Črnič, Dr. Slavko Gaber, Dr. Monika Kalin Golob, Dr. Tina Kogovšek, Erica Schauer, Dr. Iztok Šori, Darja Matjašec, Dr. Živa Kos, Mateja Lapajne, Dr. Metka Mencin Čeplak.