požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes pred tridesetimi leti je izšla znamenita 57. številka Nove revije

Deli na:
Danes pred tridesetimi leti je izšla znamenita 57. številka Nove revije

Foto: Bobo

Pred tridesetimi leti, 16. februarja 1987, je izšla znamenita 57. št. Nove revije z naslovom, ki je pri takratni oblasti zbudil nelagodje in srd: Prispevki za slovenski nacionalni program. Pobudo za reševanje »slovenskega nacionalnega vprašanja« je namreč prevzela intelektualna opozicija. Po mnenju Petra Jambreka je revija simbolno oznanila prihod »slovenske pomladi«.

Uredništvo Nove revije je v uvodu poudarilo, da gre pri tej številki za »pobudo za drugačno razmišljanje o Slovencih, za novo koncepcijo slovenstva, ki naj bi se konstituiralo v ustanovah potencialno suverenega naroda in v njegovem vsakdanjem življenju - glede na začetke nove zgodovinske epohe«. Avtorjev je bilo šestnajst in vsi niso pripadali (ožjemu) novorevijaškemu krogu: Tine Hribar, Ivan Urbančič, Dimitrij Rupel, Spomenka Hribar, Veljko Namorš, Alenka Goljevšček, Jože Pučnik, Gregor Tomc, France Bučar, Peter Jambrek, Janez Jerovšek, Veljko Rus, Marjan Rožanc, Jože Snoj, Drago Jančar in Niko Grafenauer.

Slovenska partija revije ni zatrla, sta pa morala odstopiti njena urednika Dimitrij Rupel in Niko Grafenauer. Raje se je prek medijev in s svojo argumentacijo spustila v ideološki boj, računajoč na to, da ga lahko dobi, češ da bodo ljudje brez pogroma znali »ločevati zrnje od plev«. Odraz tega je formulacija CK ZKS: storili bomo vse, da se te ideje v družbeni praksi ne ne bi uveljavile. Predsednik slovenskih komunistov Milan Kučan je prej kot ne previdno molčal, v ospredje pa poslal Cirila Ribičiča, ki je imel že na dan izida pripravljeno 30 strani dolgo ekspertizo. Še pred izidom revije je tako Udba Ribičiča oskrbela s »prispevki«. Igor Omerza je v partijskem arhivu našel snopiče člankov, ki se ujemajo (zaradi podčrtanih delov) z omenjeno ekspertizo.

V počastitev legendarne 57. številki bo Slovenska akademija znanosti in umetnosti 1. marca priredila simpozij Prispevki za slovenski nacionalni program II. Osrednja organizatorja akademika filozof dr. Tine Hribar in pesnik Niko Grafenauer sta nanj poleg sebe povabila (ti pa so se tudi odzvali): Dimitrija Rupla, Petra Jambreka, Mateja Avblja, Jožeta Mencingerja, Darka Darovca, Matjaža Gamsa,Andreja Rahtena, Petra Kovačiča – Peršina, Roka Svetliča, Jerneja Letnarja Černiča, Bojana Godešo, Spomenko Hribar, Tomaža Grušovnika, Marka Ivana Rupnika. Na simpoziju bo imel uvodni prispevek »Ljubljanska pobuda« (mišljena je t. i. nova ustava EU, ki jo je pripravil Jambrek) predsednik republike Borut Pahor.

VEČ V NASLEDNJI TISKANI IZDAJI REPORTERJA, KI IZIDE V PONEDELJEK 20. FEBRUARJA