Revija Reporter
Slovenija

Kako se je Janez Janša pred petimi leti veselil zmage Boruta Pahorja in hvalil njegove izjave

Igor Kršinar

8. nov. 2017 6:00 Osveženo: 9:44 / 08. 11. 2017

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša danes govori o predsedniku Borutu Pahorju kot odtenku rdeče barve, pred petimi leti pa ga ni tako hudo motil, da se ne bi veselil njegove zmage.

Ko je 2. decembra 2012 v spremstvu soproge Urške glasoval na drugem krogu predsedniških volitev, je v izjavi za medije dejal, da je prvič, odkar so v Sloveniji svobodne volitve, šel na volitve zato, da glasuje proti. Upal je, da bo Slovenija dobila novega predsednika, ki bo bolj povezovalen in ki bo sposoben spodbujati institucije k sodelovanju in preseganju težav, s katerimi se soočamo.

Na volitvah je nato predsedniški kandidat SD Pahor z veliko razliko premagal takratnega predsednika Danila Türka, takratni premier Janša pa mu je na tviterju čestital že, ko so prepričljivo zmago pokazali rezultati vzporednih volitev.

Po razglasitvi volilnih rezultatov je Janša prišel tudi v tiskovno središče v Cankarjev dom in v izjavi za javnost čestital novemu predsedniku Republike Slovenije za zelo odličen in prepričljiv rezultat: »Moja zahvala njemu gre posebej zaradi tega, ker je v soočenju v drugem krogu govoril stvari, ki niso popularne, so pa potrebne, in je kljub temu dobil podporo volivcev.«

Janša: »Moja zahvala njemu gre posebej zaradi tega, ker je v soočenju v drugem krogu govori stvari, ki niso popularne, so pa potrebne, in je kljub temu dobil podporo volivcev.«

Primož Lavre

Borut Pahor je vodil SD od leta 1997 do 2012, v času od 2008 do 2012 je bil predsednik vlade, prevzel jo je iz rok Janeza Janša in mu jo nato tudi izročil. Zaradi sodelovanja z vsemi strankami, tudi s prvakom SDS, si je Pahor nakopal jezo »stricev iz ozadja«, ki zdaj stavijo na Marjana Šarca.

Zato je Pahorju težko očitati, da kot predsednik ni bil bolj povezovalen kot njegov predhodnik Türk ali da ni spodbujal k sodelovanju ne le institucije, ampak tudi državljane. Tega mu prvak SDS niti ne očita. Je pa z zadnjimi izjavami zelo zmedel svoje volivce. Težko je verjeti, da si Janša želi zmage kandidata, ki ga podpira njegov glavni nasprotnik Milan Kučan.