državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Goričani proti »rehabilitaciji titoizma«: Ne napisu TITO nad mestom!

Deli na:
Goričani proti »rehabilitaciji titoizma«: Ne napisu TITO nad mestom!

Foto: Bobo

"Poveličevanje komunističnega  diktatorja Josipa Broza Tita, nosilca režima, zaradi katerega so bili ubiti in preganjani stotisoči, je nemoralno in nesočutno dejanje, ki nas izriva iz evropskega civilizacijskega kroga," je skupina 71 goriških javnih osebnosti ogorčena ob obnovi kamnitega napisa TITO na Sabotinu nad Novo Gorico, ki po njihovem predstavlja "poskus rehabilitacije titoizma". Pristojne organe pregona ter institucije pravne države pozivajo, da "ustrezno ukrepajo in preprečijo nelegalni poseg v prostor na Sabotinu".

Obnova je že končana, 8. maja pa naj bi napis zasvetil v soju bakel. Dogodek organizira območna Zveza borcev za vrednote NOB, ki se financira tudi iz javnih sredstev, opozarjajo v iniciativi.

Gre za nedostojno in nehumano provokacijo, ki nima nobene podlage v slovenskem pravnem in ustavnem redu, pravijo podpisniki iniciative. "Tu gre za enostransko nasilno prilaščanje javnega prostora in grob poseg v naravo z namenom, da se povzdiguje diktatorja, čigar režim je pri številnih sodržavljanih povzročil strahovito trpljenje."  

Titovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim, se sklicujejo na razsodbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije v primeru poimenovanja Titove ceste v Ljubljani, ko so sodniki "oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima" označili kot protiustavno.

"Ob deseti obletnici pridružitve Slovenije Evropski uniji postavitev takšnega napisa na tako občutljivem obmejnem področju priča predvsem o moralnem primanjkljaju nekaterih družbenih in političnih skupin, ki hočejo z grobim enostranskim posegom v prostor vsiliti svojo partikularno vizijo zgodovine. Ta pa je v nasprotju z vrednotami civilizacije, na kateri je vzpostavljena Evropa," še pišejo.

Celotna izjava na TEJ POVEZAVI