zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Potrebna je nova Majniška deklaracija! (FOTO)

Deli na:
Janša: Potrebna je nova Majniška deklaracija! (FOTO)

Foto: Primož Lavre

V Slovenski filharmoniji je bila danes popoldne akademija ob 25. obletnici Majniške deklaracije. Organiziralo jo je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, zbrane pa so nagovorili predsednik združenja VSO Aleš Hojs, predsednik SDS Janez Janša, prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel in prvi predsednik demokratične vlade Lojze Peterle. Janez Janša je na proslavi med drugim dejal: "Slovenci smo se osamosvojili, tudi osvobodili se bomo. Ne bodo nas zaustavili ne z zatiranjem, ne z represijo." Po njegovem je današnji dan opomin, ker tretja točka Majniške deklaracije ni uresničena, to pa je spoštovanje človekovih pravic in demokracija. "Danes je čas, ko je potrebna nova Majniška deklaracija," je še menil. Medtem ko so v filharmoniji slavili začetek demokratizacije, so na Sabotinu nad Novo Gorico ponovno postavljali napis enemu največjih zločincev 20. stoletja Titu, pod katerega krvavo roko je bilo ubitih na sto tisoče nedolžnih civilistov in tistih, ki so želeli demokracijo.

Predsednik SDS je na današnji slovesnosti ob 25. obletnici podpisa Majniške deklaracije v Ljubljani dejal, da je četrt stoletja po podpisu Majniške deklaracije čas za novo, ki jo je že predložil izvršilnemu odboru SDS v potrditev.

Po besedah Janše je novo deklaracijo v zadnjih dneh večinoma spisala in podprla civilna družba, nova politična izjava pa naj bi uresničila tretjo točko prejšnje Majniške deklaracije, ki zahteva Slovenijo, utemeljeno na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo državljanom.

Prvak SDS je izrazil prepričanje, da se tretja točka doslej ni dokončno uresničila, saj da so to ovirali isti ljudje, ki so nasprotovali že celotni deklaraciji iz leta 1989, nato pa so "z veliko lopato zajemali dobrobiti, ki jih je deklaracija prinesla". A se je po besedah Janše Majniška deklaracija uveljavila med ljudmi in jo je pred 25. leti podpisalo okrog 200.000 ljudi.

"Kljub temu smo vedeli, da nas čakajo številne preizkušnje, a so bile zahteve deklaracija takrat delno izpolnjene. Niti z agresijo, niti z represijo tega niso uspeli preprečiti. Slovenija se je na podlagi te deklaracijske osamosvojila. Sedaj pa prihaja čas, da se Slovenija še osvobodi," je poudaril Janša in dodal, da tudi tega ne bo mogoče preprečiti z represijo.

Lojze Peterle je na slovesnosti dejal: „Ob znanem času, na znanem kraju in z znanimi storilci smo se zapisali pod besede, ki ne delijo, ampak zdruzujejo.“ In opomnil navzoče na krivično razsodbo sodnikov, ki pošiljajo vodjo opozicije Janšo v zapor. Dejal je še: "Ne neham verjeti v Slovensko pomlad!" Ja, medtem pa v javnost prihajajo fotografije Vesna Pavlič Pivk, predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča, kako se zabava našemljena s simboli, pod katerimi je nekdanji zločinski režim preganjal demokracijo.

Tako imenovano 3. Majniško deklaracijo pa je prebral pesnik in igralec Tone Kuntner. Nova Majniška deklaracija sicer zahteva državo slovenskega naroda, ki je suverena, demokratična, gospodarsko uspešna, povezana z EU in zvezo Nato. Prav tako naj bo Slovenija glede na to listino utemeljena na spoštovanju človekovega dostojanstva, pravic, svoboščin in na vladavini prava. Država slovenskega naroda naj bo tudi "odprta za iskanje zgodovinske resnice, očiščena ostankov totalitarnega režima ter zavezana spravi, medsebojnemu razumevanju in sodelovanju".

Deklaracijo pred četrt stoletja je na množičnem zborovanju v podporo četverici, obsojeni v aferi JBTZ, prebral danes že pokojni Tone Pavček Omenjeno opozicijo so sestavljali Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščanskosocialno gibanje ter Socialdemokratska zveza Slovenije.

Deklaracija je bila sestavljena iz treh točk: prva je izražala odločenost živeti v suvereni državi slovenskega naroda, druga pa zahtevo, da bi Slovenija kot suverena država lahko samostojno odločala o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope.

V tretji točki je bilo zapisano, da je glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost slovenska država lahko utemeljena le na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Zborovanje, na katerem je bila prebrana in podpisana deklaracija, je bilo pripravljeno v podporo zaprtim Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu. Četverico so sicer obsodili zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti. Sodba je bila razveljavljena leta 1995.