fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

ženska Dobra karma

Bolezenski znaki se najprej najavijo v sanjah

pernod ricard Svet24.si

Šefi jih silijo, da v službi pijejo liker

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

V hrvaški prestolnici je potekala maša za Tita Dobra karma

Je Tito umrl kot musliman?

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

Slovenija

DOSJE Vse Titove skrivnosti (6): Kdo je stal za bizarno govorico, da je bil Tito lezbična ženska

Deli na:
DOSJE Vse Titove skrivnosti (6): Kdo je stal za bizarno govorico, da je bil Tito lezbična ženska

Josip Broz Tito - Foto: arhiv Reporterja

Da je Josip Broz Tito Rus, so bili sprva prepričani tako Nemci kot zahodni zavezniki. Bile pa so tudi druge teorije. Tako je ameriški novinar Cyril Sulzberger še decembra 1944 v New York Times Magazinu pisal, da se govori, da se za imenom Tito skriva ženska.

Verjetno so te govorice povezana z angleškim romanopiscem, novinarjem in častnikom Evelynom Waughom, ki je poleti 1944 prišel na otok Vis v spremstvu Churchillovega sina Randolpha in je trdil, da je Tito pravzaprav ženska, in to za nameček še istospolno usmerjena.

Spet drugi zahodni časopisi so pisali, da je Tito madžarski komunist ali nekdo s pravim priimkom Becker. Tudi sami partizani, seveda tisti, ki niso spadali v Titov ožji krog, najprej niso vedeli, kdo je Tito. Nekateri so ugibali, da je to srbski Jud Moše Pijade, drugi so bolj stavili na to, da je Tito veteran španske državljanske vojne Kosta Nađ iz Vojvodine.

Šele konec leta 1942 in v začetku leta 1943, ko je Tito na javnem shodu razkril, da mu je ime Josip Broz in je po rodu Hrvat iz Hrvaškega Zagorja, so zahodni zavezniki, četniki in Nemci prišlo do spoznanja, kdo so v resnici skriva za imenom Tito.

Kljub razkritju identitete pa teorije o lažnem, ruskem Titu niso pojenjale. Kot navaja Pirjevec, so sovjetske oblasti leta 1948, ko je prišlo do spora med Titom in Stalinom, začele širiti zgodbo, da je pravi Broz padel med prvo svetovno vojno in da se je njegovih papirjev polastil dezerter iz carske vojske, verjetno Jud iz Odese, sin trgovca s krznom. To zgodbo je še leta 1994 pogreval ustaški krvnik iz Jasenovca Dinko Šakić, ki je trdil, da je bil Tito v resnici Jud Walter Weiss iz Odese.

NADALJEVANJE JUTRI

loading...
Loading...