Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DOSJE Vse Titove skrivnosti (12): Zakaj je skoraj razumljivo, da se je Titova življenjska pot končala prav v slovenski prestolnici

Deli na:
DOSJE Vse Titove skrivnosti (12): Zakaj je skoraj razumljivo, da se je Titova življenjska pot končala prav v slovenski prestolnici

Josip Broz Tito z Jovanko z uplenjenima jelenom in muflonom. - Foto: arhiv Reporterja

Zaradi Titovih tesnih stikov s Slovenijo ni presenetljivo, da so se leta 1941, ko se je ugibalo, kdo je skrivnostni Tito, pojavile tudi zgodbe, da je Tito Slovenec, nekdanji častnik avstro-ogrske vojske, ki naj bi se leta 1917 zdravil v užiški bolnišnici zaradi tifusa.

V arhivu nemške tajne policije v Beogradu je bilo v enem od dosjejev iz leta 1941 zapisano, da je Tito voditelj partije in njen sekretar. Star je približno 50 let, verjetno je Slovenec in nekdanji delavec.

Italijanski obveščevalci so v začetku septembra 1942 iz Dalmacije poročali, da je na to območje prispelo več partizanskih višjih poveljnikov, med katerimi izstopa »Tito, Slovenec, major nekdanje jugoslovanske vojske«.

Tudi slovenskega jezika verjetno ni nikoli pozabil, čeprav ga – vsaj javno – ni pogosto govoril in je pozneje v javnosti rajši govoril srbohrvaško. A če je v 30. letih po Jugoslaviji potoval kot kranjski inženir Kostanjšek, je skoraj zagotovo znal tudi slovensko, saj bi drugače v policijskem preverjanju njegove identitete postal sumljiv.

Kot pišeta zgodovinarja Goldstein, se Tito leta 1944, ko je sestavljal neki telegram, verjetno ni mogel spomniti hrvaških/srbskih besed uvjet ali uslov, zato je napisal slovensko različico – pogoj.



V nekem jugoslovanskem dokumentarcu iz 70. let prejšnjega stoletja je Tito nekajkrat uporabil brezhibno slovenščino, resda v zelo kratkih stavkih, ko je povedal, kaj sta govorila njegov dedek in neki slovenski kmet, s katerim se je srečal v bližini Trsta pred prvo svetovno vojno: »prekleti polhi«, »fant, kam pa greš?«, »ja, pa boš tako šel?«

V dokumentarcu, kjer ne dobiš slušnega vtisa, da je Tito Poljak ali Rus, včasih nekatere besede izgovori s slovenskim naglasom, spet drugič naglašuje srbohrvaško. Enkrat reče, da je šel »u Slovenijo«, spet drugič, da je šel »u Sloveniju«.

Gleda na njegovo povezanost s Slovenijo, ki jo je v 70. letih, ko je po dolgih desetletjih znova obiskal domačijo svoje matere (prej se jo je zaradi mladostnega spora s svojim stricem Antonom Javerškom izogibal), znova malce obudil, je skoraj razumljivo, da se je njegova življenjska pot maja 1980 končala prav v slovenski prestolnici. Potem so vse njegove skrivnosti odšle z njim v grob.

NADALJEVANJE JUTRI