900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ali Nemci oprezajo za slovenskimi nepremičninami?

Deli na:
Ali Nemci oprezajo za slovenskimi nepremičninami?

Bi kakega Nemca zamikalo posestvo Mala Seva nad Strunjanom, v katerem ni bilo dano uživati Miru Senici? - Foto: pernula.si

Po anketah se vsak četrti Nemec spogleduje s tem, da bi kupil nepremičnino, v kateri bi preživljal počitnice, piše nemški tednik Focus.

Trenutno ima svojo počitniško hišico ali počitniško stanovanje okoli 1,2 milijona Nemcev. Nemci v zadnjih letih kupujejo nepremičnine zlasti v Nemčiji. Tako se jih je v letih 2015-2017 za nakup nepremičnine v svoji državi odločilo 64 odstotkov Nemcev. Razlogi za nakupe v lastni državi so: hitra dosegljivost nepremičnine, strah pred terorizmom v tujini in nizke obrestne mere na kapitalskem trgu, kar spodbuja vlaganje v nepremičnine.

9 odstotkov Nemcev je kupilo nepremičnino v Španiji, po štirje odstotki pa v Avstriji in Italiji. Slovenije ni med deseterico držav, v katerih Nemci najrajši kupijo nepremičnino, je pa naša južna soseda Hrvaška. Dva odstotka Nemcev se je v letih 2015 do 2017 odločilo za nakup nepremičnine v tej državi, toliko kot na Portugalskem ali v Grčiji.

Med tistimi, ki ima nepremičnino na Hrvaškem, je tudi 41-letna Anke Fröhlich. Njen mož je štiri leta delal na Hrvaškem, zato sta se odločila, da bosta na otoku Braču zgradila počitniško vilo s petimi spalnicami, tremi kopalnicami in bazenom.


Zdaj to vilo, ki sta ji dala ime Lotus, oddajata turistom, sama pa živita trenutno v Španiji. Oddajanje vile jima na leto prinese od 60 do 80 tisoč evrov. Poleg svoje vile podjetna Fröhlichova na svoji spletni strani oddaja še 48 počitniški vil.

Nemški tednik je tudi objavil primerjalno lestvico, kako ugodni so nakupi počitniških nepremičnin v nekaterih evropskih državah. Na lestvico je vključil tudi Sloveniji, kjer je po podatkih tednika za kvadratni meter počitniške nepremičnine treba v povprečju dati 3095 evrov.

To je več kot v Moldaviji (s 1022 evrov za kvadratni meter je ta revna vzhodnoevropska država najcenejša na lestvici), na črnogorski obali (1483 evrov za kvadratni meter), na Hrvaškem (2095 evrov) ali v Grčiji (3014).

Več je za kvadratni meter nepremičnine med drugim treba odšteti na Slovaškem (3282 evrov), Portugalskem (4095 evrov) ali v Španiji (4642 evrov).