bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

dokovic Ekipa24.si

Kaj se dogaja z Đokovićem? Lahko njegove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sani Bečirović: od grožnje z invalidnostjo do evropskega prvaka

Deli na:
Sani Bečirović: od grožnje z invalidnostjo do evropskega prvaka

Sani Bečirović - Foto: arhiv EkipaSN

Danes 42-letni športni direktor Panathinaikosa sodi v generacijo slovenskih igralcev, ki je pustila velik pečat v evropski košarki. Med drugim se prav v dresu te atenske ekipe lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka iz leta 2007. Branil je tudi barve CSKA ter takrat uveljavljenih italijanskih klubov Kinderja, Lottomatice in Benettona. Verjetno bi v karieri dosegel še več, če ga ne bi že pri dvajsetih letih zaustavila poškodba kolena, zaradi katere je skoraj ostal brez noge.

Kako ga je kot enega največjih talentov slovenske košarke hitro opazil trener Olimpije Zmago Sagadin in ga pred sezono 1999/2000 pripeljal v klub. Dovolj bo, če povem, da sem imel v Olimpiji ob sebi Jureta Zdovca, Slavka Kotnika, Šarunasa Jasikevičiusa in Marka Milića. Morda današnji generaciji mladih košarkarjev manjka prav to,« je nekoč dejal ob spominu na ljubljanski sezoni.

Po uspešni prvi sezoni pri bolonjskem Kinderju, v kateri je dosegel italijanski pokal, je moral kariero pri nepolnih 21 letih prisilno prekiniti zaradi hudih težav s kolenom. Zdravniki so mu sporočili, da ima artritis, ki je prerasel v artrozo. V kolenskem sklepu sploh ni imel amortizacije. Šlo je za bakterijsko vnetje, gnojitev noge ... Ogrožena ni bila le kariera, temveč tudi normalna hoja.


Koleno je rešil in po nekaj sezonah v različnih okoljih leta 2006 prestopil v atenski Panathinaikos, kjer je dosegel vrhunec svoje klubske kariere, ko se je leta 2007 na zaključnem turnirju v Atenah s soigralci razveselil naslova prvaka evrolige.

Dejstvo, da kot član reprezentance z njo ni dosegel nobene kolajne na velikih tekmovanjih ob generaciji, v kateri so bili med drugimi tudi Marko Milić, Matjaž Smodiš, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Jaka Lakovič in Rašo Nesterović, mu še vedno leži na duši. »Gre za veliko grenkobo ali kar bolečino.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24