Revija Reporter
Slovenija

Kaj sta počela evropski poslanec Franc Bogovič in zaradi korupcije aretirana Grkinja na okrogli mizi Huawei?

Igor Kršinar
10 3.507

13. dec. 2022 6:00 Osveženo: 7:21 / 13. 12. 2022

Deli na:

Franc Bogovič z Evo Kaili leta 2018.

Twitter

Kitajska družba Huawei se na svoji spletni strani hvali z okroglo mizo v Evropskem parlamentu leta 2019, ki so ju pripravili mladi evropski poslanci EU 40, podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili in evropski poslanec Franc Bogovič.

Kot je znano, je Evo Kaili bruseljska policija pred dnevi aretirala zaradi suma jemanja podkupnine v zameno za zastopanje interesov arabske države Katar, ki je deležna številnih očitkov, med drugim tudi brutalnega izkoriščanja delavcev, ki so gradili športno infrastrukturo pred svetovnim nogometnim prvenstvom. Policija je na domu grške socialistične evroposlanke našla tudi kovčke z denarjem.

A refreshing and eye-opening debate on 5G

Podobno problematična je lahko tudi kitajska družba Huawei, ki po Evropi lobira za omrežje 5 G, ki so mu nekatere evropske države, predvsem pa ZDA nenaklonjene. Poleg tega tudi evropska direktiva opozarja na tveganost posla z Huaweijem, saj obstaja resna možnost, da bi ta predala dostop do svoje tehnologije kitajskim vohunskim družbam.

Kitajska je namreč leta 2014 in 2017 sprejela dva zakona, ki zapovedujeta, da mora vsak kitajski državljan pomagati varnostnim organom pri njihovem delu. V praksi to pomeni, da bi tudi Huawei moral predati dostop do svoje tehnologije kitajskim vohunskim službam. Direktorji Huaweia so sicer večkrat zatrdili, da bi se uprli kitajski državi, a vendarle temu malokdo verjame.

Huawei je lobiral tudi v Sloveniji pred sprejetjem zakona o elektronskih komunikacijam, nazadnje so ga novembra poslanci sprejeli kompromisno različico, po kateri je v zakonu namesto prepovedi sodelovanja določenih dobaviteljev, označenih kot »dobavitelj z visokim tveganjem«, zdaj zapisana prepoved uporabe opreme, ki bi lahko ogrozila nacionalno varnost.

Ker slovenski evroposlanec iz vrst SLS oziroma Evropske ljudske stranke večkrat nastopa na okroglih mizah kitajske družbe Huawei, nazadnje v Parizu 17. oktobra letos, smo ga vprašali, zakaj sodeluje z omenjenim podjetjem, kakšno je njegovo stališče glede njihove ponudbe omrežja 5 G v državah članicah EU, tudi v Sloveniji. Prav tako nas je zanimalo, kako to, da je leta 2019 sodeloval na okrogli mizi Huawei skupaj z Evo Kaili.

Bogovič o digitalni prihodnosti Evrope in pomenu Pametih vasi za zmanjševanje digitalne vrzeli med mesti in podeželjem

»V Evropskem parlamentu sem pobudnik koncepta Pametne vasi, ki so definirane kot podeželske skupnosti, ki za izboljšanje gospodarskih, socialnih ali okoljskih izzivov uporabljajo inovativne rešitve in digitalne tehnologije. Ključna stvar tega koncepta je povezljivost - dostop do kakovostnih širokopasovnih povezav. Huawei je zgolj eden izmed mnogih ponudnikov širokopasovnih povezav (ne samo 5G, ampak tudi ostalih tehničnih rešitev za podeželje), s katerim sem sodeloval na okroglih mizah in konferencah. Sodeloval sem tudi z Vodafonom, Nokio, Ericssonom, satelitskimi ponudniki signala in številnimi drugimi,« nam je odgovoril Bogovič.

»Evropska poslanka Eva Kaili je bila v Evropskem parlamentu zelo aktivna na področju digitalizacije, zato sva bila - jaz kot pobudnik koncepta Pametne vasi in zagovornik pomena povezljivosti - leta 2019 med so-gostitelji okrogle mize v EP, ki je odpirala razpravo o 5G, na kateri je med drugimi sodeloval tudi predstavnik Huawei-ja. V kolikor sledite mojim objavam na socialnih omrežjih, vidite, da se udeležujem tudi številnih drugih okroglih miz v Evropskem parlamentu, pa tudi zunaj parlamenta v Bruslju, v Sloveniji in tudi drugih državah. To je povsem običajen način dela aktivnih evropskih poslancev.

Pri vprašanju 5G omrežij sem sam sicer zelo zadržan do tega, da bi države EU imele montirane 5G sisteme s Huawei opremo, glede na to, da je lahko ogrožena kibernetska varnost takšnih sistemov. Nekatere EU države dopuščajo posamezne komponente Huawei v njihovih telekomunikacijskih sistemih, saj imajo sodobno in cenovno konkurenčno tehnologijo. Vsekakor pa je glede vgradnje Huawei opreme vedno več preverjanj in previdnosti, kar absolutno podpiram.«