stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ko je vsa hiša eksperiment

Deli na:
Ko je vsa hiša eksperiment

Andrej in Janja Brečko s sinovoma, trimesečnim Borom in dveletnim Svetinom, v svoji hiši iz slame v Mihovici na Dolenjskem. - Foto: Primož Lavre

Dom Andreja in Janje ter njunih sinov Svetina in Bora je res nekaj posebnega. Narejen je iz lesa in slame, na dan, ko je zunaj naletaval sneg, je bilo v njem prijetno toplo. Družina se je zbrala ob posebni krušni peči, kjer je beseda dala besedo o tem, kdaj in kako se je začela spletati zgodba o tako nenavadni gradnji hiše, ki je zbudila pozornost tudi zaradi nizkih stroškov. Zanjo je bilo porabljenih le okoli 20.000 evrov.

Posestvo z enonadstropno hišo Andreja in Janje stoji v vasi Mihovica pri Šentjerneju na Dolenjskem. Obdano je z majhnim potočkom in do vrat hiše je mogoče priti čez lesen mostiček.

O gradnji hiše je Andrej Brečko začel razmišljati ob ponovni vrnitvi v domovino leta 2013, ko je od ekološkega kmeta Matjaža, ki živi v Mihovici, s katerim sta se že prej spoznala v Londonu, odkupil en  in pol hektarja zemljišča. Zaradi vseh minulih, dolgoletnih izkušenj bivanja v tujini, najprej šest let v neokrnjeni naravi v Novi Zelandiji, potem v Veliki Britaniji, nekaj mesecev na Kitajskem in Floridi, je Andrej vedel, da bo na tako velikem življenjskem prostoru lahko imel vsega dovolj, tako za preživetje kot za ugodje.

Med razmišljanjem, kako bi se lotil cenovno ugodne gradnje, saj si ni želel najeti dolgoletnega kredita, je sprejel odločitev o gradnji hiše iz slame. Poizvedovali smo,  kako močna je sploh takšna hiša iz slame in ob kateri marsikdo nejeverno začne kimati z glavo.

Kaj Andrej odvrne nejevernim Tomažem, kadar ga sprašujejo o varnosti gradnje, predvsem glede ustrezne zaščite vodovodnih in električnih napeljav?


Kakšen material je bil izbran za zunanji omet hiše in  kaj jim je povzročalo največ težav, da so na koncu vendarle lahko rekli, konec dober, vse dobro!

Zakaj je takšen način gradnje pritegnil tudi Andrejevo partnerko Janjo?

Kako jim uspe znižati stroške vzdrževanja hiše in kaj vse postorita Andrej in Janja, da sta lahko samooskrbna?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24