Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

1260 evrov kazni, ker je sodnici, ki je obsodila Milka Noviča, rekel prasica

Deli na:
1260 evrov kazni, ker je sodnici, ki je obsodila Milka Noviča, rekel prasica

Foto: Bobo

Za besedo prasica, naslovljeno na sodnico Špelo Koleta, bi moral najbolj znani protestnik Vili Kovačič plačati 1.260 evrov kazni. Kovačič je vložil pritožbo, ob tem pa pojasnjuje, da je sankcionirano besedo uporabil zaradi pomanjkanja natančnejšega slovenskega izraza za storjeno hudodelstvo sodnice Kolete: »Morda bi bil za začetek boljši izraz pravosodna prasica?«

Ni res, kot zatrjuje Vili Kovačič, da je besedo prasica, zaradi katere se mu s sodbo v imenu ljudstva odmerja 1260 evrov kazni, izrekel med procesom branja kriminalne sodbe, ko bi sodnico oviral pri delu. Dejansko jo je izrekel med prekinitvijo branja, do česar je prišlo zaradi ogorčenja zbranih v dvorani nad ponovnim priprtjem nedolžnega dr. Milka Noviča.

Zbrane ljudi v sodni dvorani, ki so med prekinitvijo vpili »svinja, cvrla se boš v peklu,« Vili Kovačič pa je medtem spodbujen ob protestih izrekel domnevno razžalitev, je sodba sodnice Koleta izjemno razburila. Da gre za sodni konstrukt, je potrdilo tako vrhovno sodišče ter sodba poštenega, razumnega in pogumnega sodnika Zvezdana Radonjića.

Kovačič opozarja, da 158. člen ZKP določa, da se dejanje ne kaznuje, če je izrečeno v obrambo pravic ali zaščito pravic drugega človeka, poleg tega je treba upoštevati, da so ljudje ob krivičnih sodbah upravičeno čustveno prizadeti.

Kovačič poziva sodišče, da kazen razveljavi in ga oprosti krivde, ker normalnost, kar je protest proti kršitvam človekovih pravice, ne sme biti kaznovana, hudodelstvo, kot ga je storila z nepoštenim sojenjem sodnica Špela Koleta, pa ne sme biti nagrajeno.

»Kaznovanje razumem kot kaznovanje za človeško solidarnost, ki je v Sloveniji redka dobrina in bi jo sodišče moralo pospeševati ne pa s kaznijo inkriminirati in omejevati v pričakovanju poštenega sojenja.« Kovačič računa na oprostitev in ob tem, kot že velikokrat doslej, navaja argument razuma: »Pameti je zmanjkalo, ostane nam samo še javnost!«