Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ko so vsi politiki zmagovalci in vsi zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov

Deli na:
Ko so vsi politiki zmagovalci in vsi zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov

Aleš Žužek, novinar - Foto: Primož Lavre

Po maratonskem vrhu EU, na katerem so se predsedniki držav ali vlad pogajali o delitvi evropskih milijard, se zdi, da so vsi zmagovalci in vsi zadovoljni. Slišati je bilo veliko besed o nacionalnem ponosu in vladavini prava, a kot vedno je bilo to le običajno bruseljsko kupčkanje z denarjem.

Glede na to, da je bilo tokrat poleg dobrega bilijona evrov proračuna EU za obdobje 2021–2027 na mizi še dodatnih 750 milijard evrov sklada za okrevanje, ki je namenjen za premagovanje gospodarskih posledic pandemije, se lahko vsaka država pohvali z zgodovinskim izkoristkom. Verjetno bodo šele podrobnejši izračuni in primerjave med članicami pokazale, kako uspešna je bila posamezna država pri pogajanjih.

Foto: Evropski svet - Slovenija bo dobila 2,1 milijarde evrov nepovratne pomoči. To je primerjalno gledano, če upoštevamo število prebivalcev, manj od naše zahodne sosede Italije in južne sosede Hrvaške, a več od severne sosede Avstrije in vzhodne sosede Madžarske.

Če pogledamo delitev 390 milijard evrov nepovratne pomoči iz sklada za okrevanje, je lahko zelo zadovoljna Italija, saj je dobila kar 81,8 milijarde evrov, največ v absolutnih številkah. A primerjalno gledano so lahko še bolj veseli Španci, ki so dobili 77,3 milijarde evrov. Glede na to, da je Špancev manj kot Italijanov, je Španija na glavo dobila več podarjenih evrov kot Italija.

Slovenija bo dobila 2,1 milijarde evrov nepovratne pomoči za premagovanje gospodarskih posledic korone. To je primerjalno gledano, če upoštevamo število prebivalcev, manj od naše zahodne sosede Italije in južne sosede Hrvaške, a več od severne sosede Avstrije in vzhodne sosede Madžarske.

Foto: Evropski svet - Izkupiček Slovenije bi bil pri nepovratni pomoči verjetno še boljši, če bi obveljal prvotni načrt Merklove in Macrona.

Izkupiček Slovenije bi bil pri nepovratni pomoči verjetno še boljši, saj je po prvotnem načrtu, ki sta ga na lastno pest oblikovala francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, delež nepovratne pomoči znašal kar 500, delež kreditov pa 250 milijard evrov. Zaradi nasprotovanja varčne četverice (dejansko peterice: Avstrija, Nizozemska, Danska, Švedska in Finska) se je nepovratna pomoč znižala na 390 milijard evrov, krediti, ki jih bo seveda treba odplačati, pa so se povečali na 360 milijard evrov.

Foto: Evropski svet - Kakšen bolj črnogled človek bi lahko dejal, da so lahko vsi politiki zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov.

Slovenija bo upravičena do 3,6 milijarde evrov kreditov. Druga stvar je delitev večletnega evropskega proračuna, ki znaša 1074 milijard evrov. Pri tem si je Slovenija priborila skoraj pet milijard evrov. A večino tega denarja bo morala Slovenija še znati izčrpati.

Kakšen bolj črnogled človek bi lahko dejal, da so lahko vsi politiki zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov. To zadolževanje namreč v bistvu je – sposojanje od vnukov. A to ni nujno slabo, če se bo s tem denarjem omogočilo blaginjo in razvoj, ki bo čez desetletja blagodejen tudi za takrat že odrasle vnuke.