anamarija kovačič Dobra karma

Osebna izpoved: 'Delam z masko, vsak dan - a pod ...

jelko kacin Svet24.si

Vlada jutri o tem, kako dalje. Jelko Kacin: Precej...

nagec rakovnik pix Reporter.si

Neverjeten prizor v Ljubljani: popolnoma gol ...

testiranje koronavirus metelkova bobo5 Svet24.si

Kmalu 1000 bolnikov, ki bodo nujno potrebovali ...

milan-krek Necenzurirano

Obljubljali brezplačno cepivo za vse, a tega niso...

novak-đoković Odkrito.si

Je Đoković uročen?

escape1 Njena.si

Za Covidom zbolel še en znani Slovenec

Kolumnisti

Ko so vsi politiki zmagovalci in vsi zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov

Deli na:
Ko so vsi politiki zmagovalci in vsi zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov

Aleš Žužek, novinar - Foto: Primož Lavre

Po maratonskem vrhu EU, na katerem so se predsedniki držav ali vlad pogajali o delitvi evropskih milijard, se zdi, da so vsi zmagovalci in vsi zadovoljni. Slišati je bilo veliko besed o nacionalnem ponosu in vladavini prava, a kot vedno je bilo to le običajno bruseljsko kupčkanje z denarjem.

Glede na to, da je bilo tokrat poleg dobrega bilijona evrov proračuna EU za obdobje 2021–2027 na mizi še dodatnih 750 milijard evrov sklada za okrevanje, ki je namenjen za premagovanje gospodarskih posledic pandemije, se lahko vsaka država pohvali z zgodovinskim izkoristkom. Verjetno bodo šele podrobnejši izračuni in primerjave med članicami pokazale, kako uspešna je bila posamezna država pri pogajanjih.

Foto: Evropski svet - Slovenija bo dobila 2,1 milijarde evrov nepovratne pomoči. To je primerjalno gledano, če upoštevamo število prebivalcev, manj od naše zahodne sosede Italije in južne sosede Hrvaške, a več od severne sosede Avstrije in vzhodne sosede Madžarske.

Če pogledamo delitev 390 milijard evrov nepovratne pomoči iz sklada za okrevanje, je lahko zelo zadovoljna Italija, saj je dobila kar 81,8 milijarde evrov, največ v absolutnih številkah. A primerjalno gledano so lahko še bolj veseli Španci, ki so dobili 77,3 milijarde evrov. Glede na to, da je Špancev manj kot Italijanov, je Španija na glavo dobila več podarjenih evrov kot Italija.

Slovenija bo dobila 2,1 milijarde evrov nepovratne pomoči za premagovanje gospodarskih posledic korone. To je primerjalno gledano, če upoštevamo število prebivalcev, manj od naše zahodne sosede Italije in južne sosede Hrvaške, a več od severne sosede Avstrije in vzhodne sosede Madžarske.

Foto: Evropski svet - Izkupiček Slovenije bi bil pri nepovratni pomoči verjetno še boljši, če bi obveljal prvotni načrt Merklove in Macrona.

Izkupiček Slovenije bi bil pri nepovratni pomoči verjetno še boljši, saj je po prvotnem načrtu, ki sta ga na lastno pest oblikovala francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, delež nepovratne pomoči znašal kar 500, delež kreditov pa 250 milijard evrov. Zaradi nasprotovanja varčne četverice (dejansko peterice: Avstrija, Nizozemska, Danska, Švedska in Finska) se je nepovratna pomoč znižala na 390 milijard evrov, krediti, ki jih bo seveda treba odplačati, pa so se povečali na 360 milijard evrov.

Foto: Evropski svet - Kakšen bolj črnogled človek bi lahko dejal, da so lahko vsi politiki zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov.

Slovenija bo upravičena do 3,6 milijarde evrov kreditov. Druga stvar je delitev večletnega evropskega proračuna, ki znaša 1074 milijard evrov. Pri tem si je Slovenija priborila skoraj pet milijard evrov. A večino tega denarja bo morala Slovenija še znati izčrpati.

Kakšen bolj črnogled človek bi lahko dejal, da so lahko vsi politiki zadovoljni, saj delijo denar, ki so si ga sposodili od svojih vnukov. To zadolževanje namreč v bistvu je – sposojanje od vnukov. A to ni nujno slabo, če se bo s tem denarjem omogočilo blaginjo in razvoj, ki bo čez desetletja blagodejen tudi za takrat že odrasle vnuke.

Loading...