Revija Reporter
Magazin

Kamniški Dnevi narodnih noš med najboljšimi tradicionalnimi festivali v Evropi

STA

8. jun. 2018 6:00

Deli na:

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Kamnik turizem

Britanska medijska hiša The Guardian je Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki v septembru potekajo v Kamniku, uvrstila med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Letošnji že 48. festival bo potekal od 6. do 9. septembra.

"Veseli smo, da je takšna svetovno znana medijska hiša prepoznala Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine kot enega najboljših festivalov v Evropi. Noše, kot festival radi imenujemo v Kamniku, predstavljajo tradicijo, na katero je lahko ponosen ne samo Kamnik, ampak celotna Slovenija," besede Božene Peterlin, direktorice Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki prireditev organizira, povzema sporočilo za javnost.

Dodala je, da so oblačila, čeprav nam veliko povedo o tem, kako so ljudje nekoč živeli, pogosto spregledan del naše zgodovine.

Besedilo o festivalu je posebej za The Guardian napisal ameriški publicist Noah Charney, ki živi v Kamniku in festival dobro pozna.

Tudi letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo ponudili številne nastope folklornih skupin, spremljajoče razstave, ki bodo poudarjale pomen oblačilne dediščine, sejemsko ponudbo ter večerne koncerte.

Vrhunec prireditve bo tradicionalna nedeljska povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 v noše odetih posameznikov in skupin, sodelujejo tudi konjske vprege. Prireditev vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev.